Fukujama u 12 tačaka objasnio Putinov kraj: Ruski poraz omogućiće “novo rođenje slobode” i izvući nas iz naše frke…

1
EPA/LYNN BO BO

Frensis Fukujama američki filozof, politolog i ekonomistaje u svojoj knjizi “Kraj istorije i poslednji čovek”, objavljenoj 1992., formulisao koncept “kraja istorije” – stanja ravnoteže u koje će svet doći zbog neminovnosti širenja liberalne demokratije i prestanak bilo kakvih ideoloških sukoba i suprotstavljanja političkih sistema. Časopis American Purpose je pre nekoliko dana objavio Fukujamin članak “Priprema za poraz”, u kojem govori o tome kako bi se rat u Ukrajini mogao završiti.

Fukujama se javio iz Severne Makedonije i u 12 tačaka objasnio zašto veruje da će Vladimir Putin na kraju ispasti gubitnik, prenosi Jutarnji list. Evo šta kaže Fukujama:

“Pišem ovo iz Skoplja, Severna Makedonija, gde sam prošle nedelje predavao jedan od naših tečajeva Akademije liderstva za razvoj. Nakon rata u Ukrajini, ovde nije ništa drugačije u pogledu dostupnih informacija, osim što sam u susednoj vremenskoj zoni i činjenice da postoji veća podrška Putinu na Balkanu, nego u drugim delovima Evrope. Za veliki deo potonjeg zaslužna je Srbija i srpsko gostovanje Sputnjika.

Evo nekoliko prognoza:

1. Rusija ide prema potpunom porazu u Ukrajini. Rusko planiranje bilo je nesposobno, temeljeno na pogrešnoj pretpostavci da su Ukrajinci naklonjeni Rusiji i da će njihova vojska propasti odmah nakon invazije. Ruski vojnici očito su nosili uniforme za svoju pobedničku paradu u Kijevu umesto dodatne municije i obroka. Putin je u ovom trenutku uložio većinu svoje cele vojske u ovu operaciju – ne postoje ogromne rezerve snaga koje može pozvati da bi ih dodao u bitku. Ruski vojnici zapeli su izvan raznih ukrajinskih gradova gde se suočavaju s velikim problemima s snadbevanjem i stalnim ukrajinskim napadima.

2. Kolaps njihove pozicije mogao bi biti iznenadan i katastrofalan, umesto da se dogodi polako, kroz rat iscrpljivanja. Vojska na terenu doći će do tačke u kojoj se neće moći niti snadbeti niti povući, a moral će ispariti. To je barem istina na severu; Rusima je bolje na jugu, ali te bi pozicije bilo teško održati ako sever propadne.

3. Nije moguće diplomatsko rešenje rata prije nego što se to dogodi. Ne postoji zamisliv kompromis koji bi bio prihvatljiv i za Rusiju i za Ukrajinu s obzirom na gubitke koje su u ovom trenutku podnele.

4. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija još jednom se pokazalo beskorisnim. Jedina korisna stvar bilo je glasanje na Generalnoj skupštini, koje pomaže identifikovati loše ili nepredviđene aktere u svetu.

5. Odluke Bajdenove administracije da ne proglasi zonu zabrane letova ili ne pomogne u prenosu poljskih MiG-ova bile su dobre; zadržali su glavu tokom vrlo emotivnog vremena. Puno je bolje da Ukrajinci sami poraze Ruse, lišivši Moskvu izgovora da ih je NATO napao, kao i izbegavajući sve očite mogućnosti eskalacije. Poljski MiG-ovi posebno ne bi dodali mnogo ukrajinskim sposobnostima. Mnogo je važnija kontinuirana snadbevanje Javelinima, Stingerima, TB-ima 2, medicinskim potrepštinama, komunikacijskom opremom i deljenjem informacija. Pretpostavljam da ukrajinske snage već pomažu i obaveštajci NATO-a koji deluju izvan Ukrajine.

6. Cena koju Ukrajina plaća je, naravno, enormna. No najveću štetu čine rakete i artiljerija, u čemu ne mogu puno učiniti ni MiG-ovi ni zona zabrane letova. Jedina stvar koja će zaustaviti pokolj je poraz ruske vojske na terenu.

7. Putin neće preživeti poraz svoje vojske. Dobija podršku jer ga percipiraju kao moćnog čoveka; šta ima da ponudi nakon što pokaže nesposobnost i kad mu se oduzme moć prisile?

8. Invazija je već nanela ogromnu štetu populistima širom sveta, koji su pre napada jednolično izražavali simpatije prema Putinu. To uključuje Matea Salvinija, Jaira Bolsonara, Erika Zemura, Marin Le Pen, Viktora Orbana i naravno, Donalda Trampa. Ratna politika razotkrila je njihove otvoreno autoritarne sklonosti.

9. Rat je dosad bio dobra lekcija za Kinu. Poput Rusije, Kina je u poslednoj deceniji izgradila naizgled visokotehnološke vojne snage, ali nema nikakvog borbenog iskustva. Jadan učinak ruskih vazdušnih snaga verojatno bi ponovilo i Vazduhoplovstvo Narodnooslobodilačke vojske Kine, koje na sličan način nema iskustva u upravljanju složenim vazdušnim operacijama. Možemo se nadati da se kinesko vođstvo neće zavaravati u pogledu sopstvenih sposobnosti kao što su to činili Rusi kad u Pekingu razmišljaju o budućem potezu protiv Tajvana.

10. Nadajmo se da će se i sam Tajvan probuditi s potrebom da se pripremi za borbu kao što su to učinili Ukrajinci i da obnovi vojnu službu. Nemojmo biti prerano defetisti.

11. Turski dronovi postaće bestseleri.

12. Ruski poraz omogućiće “novo rođenje slobode” i izvući nas iz naše frke oko stanja globalne demokratije u padu. Duh 1989. živeće zahvaljujući hrpi hrabrih Ukrajinaca”.

1 KOMENTAR

  1. Očekivao sam slojevitije razmišljanje od jednog od vodećih svetskih intelektualaca.

Comments are closed.