Fukujama: Ni Srbija ni Crna Gora nemaju vlade koje se kvalifikuju kao dovoljno demokratske

0
Profimedia

Američki politikolog Fransis Fukujama izjavio je da u trenutnim okolnostima ni Srbija ni Crna Gora nisu blizu EU kao ni da Srbija ni Crna Gora trenutno nemaju vlade koje se kvalifikuju kao dovoljno demokratske ili kao one koje poštuju vladavinu zakona, što je uslov za EU.

On je u intervju za Pobjedu rekao da Crna Gora nije konsolidovana demokratija, da je predsednik Milo Djukanović problematičan lider, predugo na vlasti, zato što u osnovi kontroliše mašineriju zapošljavanja lojalnih partiji.

“U zemlji postoji mnogo korupcije. Takodje, mislim da postoji velika briga zbog načina na koji se koristi kinesko finansiranje za izgradnju autoputa. Ovaj autoput gura Crnu Goru u finansijsku opasnost, a Djukanović je sam doneo puno upitnih odluka. Znate, mislim da je svim istinskim demokratijama zaista potrebna promena različitih stranaka na vlasti, a on je na vlasti u Crnoj Gori već veoma dugo”, rekao je on.

Kako je dodao, Crnoj Gori je potrebno civilno društvo onih gradjana koji žele da se liberalnija Crna Gora organizuje i mobilizuje.

“Oni moraju da glasaju, oni moraju da stvore političke partije i političke pokrete. Jedan od problema sa liberalima širom vašeg dela sveta je u tome što oni nisu baš dobri u organizovanju, već puno puta formiraju rivalske stranke i puno toga se vrti oko pojedinačnih lidera i nema mnogo saradnje. I zato mislim da su na kraju politički vrlo slabi i da treba da obavite ovako naporan posao političkog organizovanja ako zaista želite da Crnu Goru postavite na put ka istinskoj demokratiji i na put ka EU”, naveo je Fukujama.

On je dodao da se Djukanović javnosti predstavlja u dobrom svetlu, i po mnogo čemu su se loše strane njegovog vodjstva uspele vrlo dobro sakriti.

“Ali sa druge strane, mislim da je on vrlo problematičan lider, zbog načina na koji je koristio političku moć – da se u Crnoj Gori onemogući stvarna borba za vlast”, naveo je on.

Upitan da li je u pitanju lična odgovornost ili greška sistema, on je rekao da nijedan od ovih problema ne proizvodi greške jednog čoveka.

“On je bio efikasan u korišćenju svoje moći da ostane na vlasti, ali takodje, znate da ima pristalice i da je mogao da koristi različite probleme kao sredstvo da zadrži sebe na vlasti, tako da je to delimično sistem, a delom i celokupno društvo”, naveo je on.

Upitan kako vidi tenzije na Balkanu, poslednje izmedju Crne Gore i Srbije kao i da li današnja retorika i poredjenja sa 1990-im mogu biti opasni, on je odgovorio da je opasno.

“Nisam siguran da želite da se vratite u devedesete. Mislim da su uspomene ljudi iz tog perioda i dalje sveže i pružaju odredjenu vrstu imuniteta da se ne vrate tom nasilju”, naveo je on.

Fukujama je rekao da postoje neki vrlo zabrinjavajući trendovi koji se uglavnom tiču konsolidacije autoritarne vlasti.

“Mislim da Srbija igra igru u kojoj želi da ostane uskladjena sa Zapadom, obećavajući EU da želi da udje u EU, ali takodje se (u Srbiji) udvaraju Rusiji i Kini i bojim se da teže ka više autoritarnim silama i daleko su od EU poslednjih godina”, naveo je Fukujama.

(Beta)