FT o “probnom mirovnom planu Moskve i Kijeva”, Peskov kaže da je prerano za tako nešto

0
Beta/(Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)

Ukrajina i Rusija su izradile probni mirovni plan koji uključuje prekid vatre i rusko povlačenje ako Kijev proglasi neutralnost i prihvati ograničenja za svoje oružane snage, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na tri izvora uključena u tok pregovora, a prenosi Gardijan.

Predloženi dogovor bi uključio ukrajinsko odricanje ambicija da se pridruži NATO paktu, uz obećanje da neće dozvoliti prisustvo stranih vojnih baza ili oružja u zamenu za zaštitu od strane saveznica kakve su SAD, Velika Britanja i Turska.

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je za Fajnenšel tajms da bi svaki dogovor uključivao “napuštanje teritorije Ukrajine od strane ruskih trupa” koje su zarobljene od početka invazije – izričito onih iz regija oko Azovskog i Crnog mora, kao i one istočno i severno od Kijeva.

Ukrajinski i ruski pregovarački timovi diskutovali su o probnom planu od 15 tačaka po prvi put u celosti, navodi se u izveštaju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je prerano za obelodanjivanje bilo kakvih potencijalnih sporazuma između Moskve i Kijeva o rešavanju sukoba u Ukrajini, navodi ruska državna novinska agencija RIA, a prenosi Gardijan.

Komentar Peskova usledio je nakon što je Fajnenšel tajms objavio da su Ukrajina i Rusija postigle „značajan napredak“ na probnom mirovnom planu od 15 tačaka, navodeći tri osobe uključene u pregore.