Previranja u FSS: “Prekršen je zakon, Pantelić nije ni smeo da bude predsednik. Razrešen je, a novi zamenik predsednika je Bjeković”

0
Printscreen/YouTube/PRVA

Fudbalski savez Srbije objavio je na zvaničnom sajtu saopštenje da je nakon održane sednice Izvršnog odbora Nenad Bjeković izabran za zamenika predsednika FSS, a Marko Pantelić razrešen.

FSS je najpre imao jednu zvaničnu objavu, koju je obrisao, i usledila je nova.

„U Sportskom centru FSS održana je sednica Izvršnog odbora FSS kojoj je prisustvovalo deset članova IO i na kojoj su odluke donete jednoglasno“, navodi se na sajtu FSS.

Deset članova Izvršnog odbora koji su izglasali smenu su utvrdili da su i da je “prekršen Zakon o sportu kada je Pantelić imenovan prvo za delegata Skupštine, zatim za člana Izvršnog odbora, a potom i zamenika predsednika FSS”.

“Rešenje predsednika FSS od 31. avgusta 2020. godine pravno je ništavo i ne proizvodi pravno dejstvo, pošto je doneto suprotno pravnom pravilu propisanom članom 44. stav 4. Statuta FSS, jer primenom navedenog pravila Statuta Marko Pantelić uopšte nije mogao biti imenovan za člana Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, pošto je predsednik FSS ranijim rešenjem od 17. marta 2019, već imenovao osam članova Izvršnog odbora koje ima pravo da imenuje kao predsednik FSS za mandatni period do 2023”, saopštili su članovi IO.

Poništena je i odluka o izboru zamenika predsednika FSS, objavljena u “Fudbalu” 5. oktobra prošle godine.

“Ista je suprotna pravilu iz člana 33. stav 2 tačka 2) Zakona o sportu, kojim je propisano da članovi uprave sportske organizacije, uključujući i zastupnika i likvidacionog upravnika, ne mogu biti članovi uprave i službena lica nadležnog sportskog saveza, odnosno službena lica organizacije u oblasti sporta koja upravlja ligom, što je Marko Pantelić bio, pošto je u vreme izbora na funkciju zamenika predsednika FSS i za sve vreme do dana donošenja ove odluke bio i ostao upisan u Agenciji za privredne registre kao predsednik FS Beograda, odnosno kao zakonski zastupnik FSB”, piše u saopštenju.

Automatski, IO je osporio sve odluke Marka Pantelića, automatski i poslednje dve, o zameni šestorice članova izvšnog organa.

“Svi pojedinačni pravni akti (rešenja) doneti od Marka Pantelića, kao zamenika predsednika FSS, pravno su ništavi i ne proizvode pravno dejstvo, pošto su imenovanje Marka Pantelića na funkciju člana Izvršnog odbora FSS i izbor Marka Pantelića na funkciju zamenika predsednika FSS učinjeni bez pravnog osnova, suprotno Zakonu o sportu i odredbama Statuta FSS”, zaključuje se u saopštenju.

Ko je koga smenio?

Najpre Pantelić Bjekovića i još četvoricu članova IO FSS, a onda je Bjeković zajedno sa svojim „saborcima“ izglasao nepoverenje vršiocu dužnosti prvog čoveka srpskog fudbala.

Pantelić je prethodno tvrdio da je na delu “pokušaj puča“ u Staroj Pazovi i istakao da veruje kako njegova opozicija u Izvršnom odboru posle smene šestorice članova nema ovlašćenja da donosi odluke.

Druga struja, koju čine Novica Tončev, Dragan Simović, Jovan Šurbatović, Milan Karadžić, Dragomir Lazović, Branko Stojaković, Marjan Rnić, Dragan Ilić, Saša Bajčetić, Dušan Mrakić i Bjeković, tvrdi pak da su Pantelićeve odluke (čitaj smene) pravno ništave zbog čega su oni izglasali njegovu smenu sa mesta vršioca dužnosti predsednika FSS.

I na njegovo mesto postavlile Bjekovića.

Mozzart Sport je prethodno preneo da je Pantelić smenio petoricu članova Izvršnog odbora i umesto njih na ta mesta postavio svoje ljude, među njima i Jovana Teodosića, rođenog brata proslavljenog srpskog košarkaša Miloša Teodosiča.

Pored Jovana Teodosića su u članove Izvršnog odbora – u skladu sa ovlašćenjima predsednika predviđenim Statutom usvojenim za mandata Slaviše Kokeze – promovisani i široj fudbalskoj javnosti ne toliko poznata imena: Jugoslav Jugović, Davor Jevremović i Zoran Lekić.

Sa druge strane, dužnosti su razrešeni Branko Stojaković, predsednik FS Zapadne Srbije, Marjan Rnić, nekada prvi čovek OFK Bačke i predsednik komisije za žalbe FSS, pa bivši sudija Dušan Mrakić, koji je kao i direktor Brodarca Dragan Ilić, u Izvršni odbor bio delegiran kao kandidat FS Beograda.

Podsetimo, prethodno je Pantelić smenio i prvog čoveka Javora i predsednika Zajednice Superligaša Dragomira Lazovića i na njegovo mesto postavio Miloša Đelmaša.