Frilenseri: “Nije tačna priča ministra finansija Siniše Malog, ne prihvatamo predlog vlade o plaćanju poreza”

1
Printscreen/YouTUbe/SrbinInfo

(Beta) – Većina radnika na internetu (frilenseri) u Srbiji ne prihvata predlog Ministarstva finansija da plati porez na dohodak građana koji je obračunala Poreska uprava, rekla je danas pravna zastupnica njihovog udruženja Katarina Pavlović. 

“Nije tačna priča ministra finansija Siniše Malog da je sve više i više ljudi spremno da prihvati predlog Ministarstva, što je pokazala anketa na uzorku od više od 3.000 tih radnika”, rekla je Pavlović za Betu. 

Dodala je da je anketa na tako, ne malom uzorku, pokazala da skoro 99 odsto njih ne prihvata da plati dug posle otpisa kamata u mesečnim ratama  u narednih deset godina. 

Ministar finansija rekao je juče da sve više frilensera prihvata ponudu tog ministarstva o načinu plaćanja poreskih dugova i da je Vlada Srbije spremna da sa njima postigne dogovor. 

On je rekao da je “dogovor moguć sa onim frilenserima koji su zaradjivali do 200 evra mesečno, ali ne i sa onima koji su se kladili preko interneta ili iznajmljivali luksuzne vile i nisu plaćali porez”. 

Predsednik Udruženja frilensera Miran Pogačar ocenio je za Betu da je predlog Ministarstva finansija neprihvatljiv čak i kad bi frilenseri hteli da pristanu na taj “model” jer je pravno nemoguće to učiniti pre izmene Zakona o porezu na dohodak gradjana. 

On je rekao da nije tačno ni da su frilenseri u proseku zarađivali 200 evra mesečno, što je poslužilo Ministarstvu finansija kao model za ponudu prema kojoj bi se od poreskog duga od 5.000 evra na kamate otpisalo 2.000 evra, a ostatak plaćao deset godina u ratama. 

“Ministar je izračunao da frilenseri treba da 40 odsto zarade odvoje za tekuće i obaveze za koje nas terete, što je katastrofa”, rekao je Pogačar. 

Dodao je da bi rata po predlogu ministarstva na dug od 5.000 evra, odnosno 3.000 evra kad se otpišu kamate, bila 3.000 dinara plus 7.500 iz tekućeg poslovanja na zaradu od 200 evra ili 23.500 dinara.

Predstavnici Udruženja frilensera sutra počinju kampanju “Put solidarnosti” tokom koje će posetiti kolege po gradovima Srbije i razgovarati o problemu plaćanja poreza.

Udruženje čeka i stav Zaštitnika građana koji je od Poreske uprave zatražio dokumentaciju o tome da li je i kada obavestila frilensera o poreskim zaduženjima i obavila kontrolu za poslednjih pet godina. osim one koja je uradjena prošle godine, nakon koje su frilenserima upućena rešenja sa astronomskim zaduženjima za porez i kamate u prethodnih pet godina.

U udruženju su rekli da je na stotine njih prethodnih godina odlazilo u filijale Poreske uprave gde stanuju da se informišu da li su dužni da plate porez i da im je rečeno da za njih ne postoji “model” jer rade za strane poslodavce ili da nisu registrovani kao preduzetnici.

1 KOMENTAR

  1. Nema spasa od lopovske drzave. Nego, sacekajte vi kraj korone i BEZITE ODAVDE GLAVOM BEZ OBZIRA!

Comments are closed.