Fridom haus: Srbija i Crna Gora delimično slobodne, autokratija nadjačava demokratiju

0
Beta/(AP Photo/Darko Vojinovic)

(Beta) – Autokratija nadjačava demokratiju i ohrabruje sve više zvaničnika da se odreknu demokratskog puta ka napretku i bezbednosti, jedan je od zaključaka novoobjavljenog izveštaja “Sloboda u svetu 2022 – Globalno širenje autoritarne vlasti” američke nevladine organizacije Fridom haus (Freedom House), preneo je večeras Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Srbija, kako je navedeno u analizi, zadržala je status delimično slobodne države i označena je kao zemlja koja je u poslednjih deset godina zabeležila najveći pad u oblasti političkih prava i gradjanskih sloboda.

U tu grupu, izmedju ostalih, spadaju i Turska, Madjarska, Avganistan, Poljska i Sjedinjene Države. Fridom haus, drugu godinu zaredom, Srbiju i Sjedinjene Države svrstava medju države u kojima je tokom poslednje decenije zabeleženo značajno nazadovanje.

“I preostale zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Severna Makedonija ostale su u kategoriji delimično slobodnih država”, navodi se u saopštenju.

U globalnom izveštaju Fridom hausa države tog područja se ne pominju podrobnije – osim BiH u kontekstu odnosa koji deo njenog političkog rukovodstva ostvaruje sa Madjarskom.

“(Madjarski premijer Viktor) Orban je ponudio podršku brojnim evropskim partnerima koji dele njegove poglede, štiteći ih od potencijalnih sankcija Evropske unije. Medju onima koji od toga imaju korist je i Milorad Dodik, nacionalistički lider Srba u BiH, koji je gušio domaće neslaganje i gurao ka odvajanju Republike Srpske od multietničke bosanske države”, ukazano je u tekstu dokumenta.

Takodje, na globalnoj ravni utvrdjeno je da je dvostruko veći broj država u kojima je demokratija doživela slabljenje u odnosu na one u kojima je zabeleženo poboljšanje stanja.

“Autokrate u svim područjima saradjuju na konsolidaciji moći i osnaživanju napada na demokratiju i ljudska prava. Politička prava i gradjanske slobode širom sveta su slabile tokom svake od poslednjih 16 godina, što je povećalo izglede da bi autokratija kao model upravljanja, mogla da pretekne demokratiju”, ukazano je u analizi medjunarodne nevladine organizacije usredredjene na zaštitu demokratije, političkih sloboda i ljudskih prava.

Ukazano je da 38 odsto svetske populacije živi u neslobodnim državama – što je, kako beleži Fridom haus, najveći procenat od 1997. godine.

“Demokratija je širom sveta u stvarnoj opasnosti. Autoritarni lideri postaju sve hrabriji – a demokratije su zatečene tim stanjem. Potrebno je da demokratije stanu rame uz rame kako bi se suprotstavile autoritarnim zloupotrebama i podržale hrabre branioce ljudskih prava koji se, širom sveta, bore za slobodu”, naveo je predsednik Fridom hausa Majkl Abramovic (Michael Abramovitz).