Fridom haus: “Spisak Uprave za sprečavanje pranja novca ostavlja utisak otvorenog i sistematičnog napada na kritiku”

0

Programska direktorka Fridom hausa za Evropu i Evroaziju Sofija Orloski ocenila je za Glas Amerike (VoA) da je ta organizacija duboko zabrinuta zbog događaja u Srbiji, pogotovo što su im prethodile “godine progona nezavisnih medija i nevladinih organizacija koje su sprovodile vlasti Srbije”.

Orloski je to naglasila povodom toga što je Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija Srbije od domaćih banaka zatražila na uvid finansijske transakcije pojedinih novinara, nevladinih organizacija i udruženja građana.

Lista entiteta, koju je objavio Njuzmaks Adrija sadrži 37 organizacija i udruženja, kao i 20 pojedinaca za čije finansijsko poslovanje je zainteresovana Uprava za sprečavanje pranja novca.

“Imajući u vidu da objavljena lista sadrži imena poznatih i poštovanih istraživačkih medija, organizacija za zaštitu ljudskih prava, novinara i aktivista, ostavlja se utisak otvorenog i sistematičnog napada na kritiku – pre nego kredibilne istrage izolovanog incidenta”, istakla je Orloski u pisanoj izjavi Glasu Amerike.

Orloski je ukazala da “korišćenje optužbi za pranje novca ili terorizam protiv nevladinih organizacija i kritičara vlasti nije ništa novo”.

“To je redovna pojava u evroazijskim totalitarnim državama koje teže da ućutkaju nezavisne posmatrače i oponente – najzastupljenija u Rusiji, ali i Turskoj, Kazahstanu ili Tadžikistanu. Vlasti Srbije su tu navodnu istragu pokrenule protiv grupa i pojedinaca koji su otvoreno ukazivali na izraženu korupciju zvaničnika vlasti i kritikovali nazadovanje Srbije na polju ljudskih prava”, podvukla je Orloski.

Prema njenim rečima – to je pokazatelj da su vlasti spremne da zloupotrebe značaj transparentnosti i odgovornih institucija kako bi ostvarile svoje političke ciljeve.

“Štaviše, koristeći se mehanizmom sprečavanja pranja novca za zastrašivanje civilnog društva koje ima važnu ulogu nezavisnog posmatrača – vlasti Srbije iskazuju jasan prezir prema svojoj posvećenosti iskorenjivanja korupcije”, navela je Orloski.

Programska menadžerka Fridom hausa, međutim, upozorava vlasti u Srbiji da odmah prekinu sa napadima.

“Zvaničnici bi potpuno transparentno trebalo da objasne šta je uzrok njihove zabrinutosti u pogledu grupa i pojedinaca koji su se našli na meti provera. Snažan nevladin sektor Srbije može biti važan partner u poboljšanju načina vladanja i poštovanja osnovnih sloboda. Umesto pretnji – vlasti bi trebalo da se uključe u iskreni dijalog”, zaključila je Sofija Orloski.

Nevladina organizacija Fridom haus bavi se  proučavanjem i zagovaranjem demokratije, političkih sloboda i ljudskih prava.U svom poslednjem izveštaju “Zemlje u tranziciji” Fridom haus je zaključilo da Srbija i Crna Gora, prvi put od 2003, nisu demokratske države i da su prešle u kategoriju vlada u tranziciji ili hibridnih režima.

Vlada Srbije je reagovala pismom u kom je osporila zaključke iz izveštaja, na šta je Fridom haus odgovrio da stoji iza zaključaka izveštaja “Zemlje u tranziciji”.

(Beta)