Frida Kalo i Milena Pavlović Barili: Kako je patnja spojila dve umetnice

0

Za one koji vole da izvlače paralele između dve umetnice, Milenina samostalna izložbi u proleće 1940. Njujorku u Galeriji Džulijana Levija (Julien Levy Galery) mogla bi biti prva jer je u istoj galeriji dve godine ranije i najpoznatija meksička slikarka Frida Kalo imala izložbu.

Neki bi rekli da je Milena srpska Frida Kalo, ali tačnije je reći da Srbija ima Milenu, a Meksiko Fridu. Svaka za sebe je jedinstvena i originalna, ali ako se i ovlaš pogledaju ključne crte biografija dveju umetnica, sličnosti samo iskaču. Možda su obe crple umetnost iz istih unutrašnjih izvora patnje, melanholije, ranjenih tela i duša?

Dve umetnice povezuje ista epoha: rođene u približno isto vreme, Frida Kalo (1907–1954) i Milena Pavlović Barili (1909–1945), neobične, misteriozne, svoje i bolešljive – i eto još jedne paralele, Milena je pisala pesme, Frida je pisala dnevnik, obe će u svojim zemljama postati poznate nakon smrti, a u nizu sličnosti njihovih sudbina je ta da su obe prerano umrle. Obe su imale kratkotrajne, tragične živote ispunjene egzistencijalnom borbom i borbom za umetničkim priznanjem jer ni jedna ni druga nisu bile slavne tokom života. Obe izranjavane u ljubavi, sa pogrešnim tipovima.

Dijego Rivera je bio dva puta stariji od Fride, neveran, dok se Robert Tomas Astor Goslen (Robert Thomas Astor Gosselin) koji bio dvanaest godina mlađi od Milene, po svemu sudeći, oženio iz koristoljublja, ali to je i najmanje dramatično kod njega s obzirom na Mileninu misterioznu smrt u šta je on, čini se nekima, bio upleten.

***

Uz novi Nedeljnik, prvi ovogodišnji broj koji dolazi na kioske u četvrtak 14. januara, čitaoci dobijaju na pokon novu knjigu uz edicije “Fatalne Srpkinje”, priču o Mileni Pavlović Barili. Svi čitaoci dobijaju i poklon Njujork tajms na srpskom.

***

Uz novogodišnji dvobroj Nedeljnika čitaoci su na poklon dobili knjigu o Mici Lou, fatalnoj ženi dinastije Karađorđević. U prvom ovogodišnjem broju koji na kioske dolazi u četvrtak 14. januara dobija se knjiga Ane Mitić o Mileni Pavlović Barili – tragična sudbina najtalentovanije srpske slikareke, a u sledećem broju 21. januara knjiga o Jovanki Broz – život i tajne Titove udovice.

***

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!