Frans pres: Protesti u Srbiji posle Vučićeve najave policijskog časa zbog epidemije

4
Foto: Profimedia

Francuska novinska agencija AFP noćas javlja da policija ispaljuje suzavac u Beogradu kako bi rasterala hiljade gnevnih demonstranata, pošto su vlasti najavile ponovni policijski čas radi suzbijanja ponovo ojačale epidemije koronavirusa.

Hiljade ljutih demonstranata okupile su se ispred Skupštine Srbije pošto je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će se stanovnici ponovo biti zatvoreni u kuće tokom vikenda, konstatuje AFP.

“Kritičari zameraju predsedniku da je ubrzano ukinuo prvobitna protivepidemijska ograničenja da bi mogao da organizuje izbore 21. juna”, na kojima je pobedila vladajuća stranka, objašnjava se u izveštaju.

“Ostavka!”, “Stop Vučiću!” – uzvikivali su demonstranti koji su bacali kamenje na policiju, navodi AFP i nastavlja da je mala grupa provalila u Skupštinu pre no što ju je policija izbacila i ispalila kanistere suzavca.

AFP navodi da je premijerka Ana Brnabić “oštro osudila vandalizam” nad Parlamentom “u vreme kada se zemlja i naš zdravstveni sistem suočavaju s najgorim napadom pandemije od njenog početka”.

Agencija navodi mere koje su Vlada i lokalne vlasti uvele poslednjih dana, i pominje da se epidemija pojačala posle izbora 21. juna, a da su, posle proslave izborne pobede Srpske napredne stranke (SNS), “visoki zvaničnici objavili da su pozitivno testirani koronavirus”.

AFP navodi da Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) “optužila vlasti da su smanjile broj smrtnih slučajeva tako što nisu u svoj bilans stanja uvrstili slučajeve smrti pacijenata testiranih pozitivno što je Vlada negirala”.

(Beta)

4 KOMENTARA

  1. Doci ce i vama kraj. Sve je pocelo 2017, od tada ima tri godine. Osma godina vam je vladavine, pokazalo se da je to presudna. Vreme je da vam zauvek vidimo ledja.

    • Hajde da se nepravimo ludim.
      Imaliste jedinstvenu šansu da svi stanete iza jednog OZBILJNOG programe i JEDNOG NOVOG IMENA i da nespomenete ni jedan jedini put ime Vučića… Propustiliste jedinstvenu šansu na redovnim izborima… Da pokažete i dokažete da je vlast u Srbiji smenjiva DEMOKRATSKIM putem a ne da se opet pali Skupština i bila bi vam dovoljna kampanja od samo 7 dana… ali mala bara prepuna narcis krokodila koji se sada tuku između sebe i to u doba pandemije za koju nehaju. Ko če lečiti ako razorite zdrastveni sistem? Matori prof. Radovanović ? E, to sad nije POLITIKA več borba da se PREŽIVI.

  2. Ово је био “дечији вртић” у поређењу са акцијама “жутих прслука”.

Comments are closed.