Frans pres: Ojačan posle pobede, Vučić se sprema na razgovore o Kosovu

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Ojačan posle pobede svoje stranke na parlamentarnim izborima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas počinje niz razgovora u cilju pokušaja oživljavanja dijaloga sa Kosovom, koji je zaustavljen više od godinu danas, prenosi danas agencija Frans pres.

Spor između Beograda i njegove bivše južne pokrajine jedan je od najosetljivijih evropskih teritorijalnih sukoba. Srbija odbija da prizna nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine posle krvavog rata krajem devedesetih.

Parlamentarni izbori u Srbiji učvrstili su dominaciju vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), tako da je sada Vučiću otvoren put da se bavi tim veoma osetljivim pitanjem, navodi AFP.

SNS je uz pomoć bojkota dela opozicije osvojila više od 62 odsto glasova, ispred socijalističkog partnera u odlazećoj vladinoj koaliciji, koji je dobio oko 10 odsto glasova.

Predsednik Srbije ima ispunjenu sednicu. Najpre će danas razgovarati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Vučić potom ide u Rusiju, koja je ključni saveznik o kosovskom pitanju, posle čega ide na sastanak sa kosovskim predstavnicima u Beloj kući.

Vučić je već upozorio da će predstojeći dani i nedelje biti “teški, posebno kada je reč o Kosovu”. Ipak je uverio da pitanje priznavanja Kosova neće biti na dnevnom redu u Vašingtonu.

Izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa Ričard Grenel izazvao je zabrinutost u Evropi, organizujući sastanak u Beloj kući i ostavljajući utisak da SAD žele da zaobidju evropske napore o rešavanju kosovskog pitanja.

Grenel je u intervjuu za kosovski Gazeta ekspres rekao da će glavna tema biti ekonomski odnosi. Negirao je i spekulacije da Tramp želi “sporazum na brzaka” kako bi poboljšao “diplomatski bilans” pred predsedničke izbore u SAD.

(Beta)