Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner naložio je građanima koji moraju da izađu da nose sa sobom potvrdu o pravdanju kretanja koje je ograničeno u okviru borbe protiv širenja novog korona virusa, preneo je danas pariski list Mond i dodao da će oni bez te potvrde dobiti kaznu od 135 evra.

Kretanje će biti omogućeno jedino uz taj papir, na kojem onaj koji izlazi treba da popuni. Na tom papiru, čiji je primerak objavio Mond, onaj koji izlazi treba da navede lične podatke – ime, prezime, datum rođenja, adresu i razlog izlaska.

Navedeno je pet razloga za izlazak: odlazak na posao ukoliko poslovne aktivnosti nisu moguće od kuće, odlazak u kupovinu osnovnih namirnica, izazlak iz zdravtsvenih razloga, izlazak iz porodičnih razloga (pomoć osetljivim osobama ili čuvanje dece) i izlazak u blizini doma za potrebe kućnih ljubimaca. Dokument mora da bude potpisan i sa datumom.

List je naveo da je ta potvrda obavezna prema ukazu koje su francuske vlasti donele 16. marta u okviru borbe protiv širenja korona virusa.

Radio Frans Ble (France Bleu) javio je danas da formular tog dokumenta može da se preuzme i štampa sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova ili da je napisan rukom, na običnom papiru.

Ukoliko je izlazak pravdan odlaskom na posao, dužnost je poslodavca da obezbedi dokument i da ga potpiše zajedno sa zaposlenim.

Onaj koga pripadnici policije ili žandarmerije prilikom kontrole zateknu bez te dozvole, biće novčano kažnjen sa 135 evra.

Oko 100.000 pripadnika snaga bezbednosti angažovano je za nadgledanje takvog ograničenog kretanja građana širom Francuske.

Ta mera uz obavezni dokument stupila je danas na snagu i trajaće najmanje 15 dana.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je danas da je njegova zemlja spremna da na sve načine, uključujući i nacionalizacijom, zaštiti francuska preduzeća ugrožena epidemijom korona virusa.

„Neću oklevati da iskoristim sva sredstva koja su na raspologanju kako bismo zaštitili velika francuska preduzeća“, rekao je Le Mer na telefonskoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, to može biti kroz kapitalizaciju ili ulaganje u kapital.

„Mogu čak da koristim i nacionalizaciju ako to bude bilo potrebno“, rekao je francuski ministar.

U Francuskoj je potvrđeno više od 6.600 slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 148 osoba.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.