Francuzi danas biraju predstavnike u parlamentu: Može li Melanšon da pokvari planove Makronu?

0
(Beta/AP Photo/Michel Spingler)

(Beta) – U Francuskoj se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora.

Kampanja je završena u petak u ponoć u gotovo zaraćenom tonu između strane predsednika Emanuela Makrona (Zajedno) i levičarskog saveza Žan-Lik Melanšona koji su rame uz rame posle prvog kruga 12. juna.

U drugom krugu se odlučuje da li će dva meseca posle svog reizbora za drugi petogodišnji mandat, 24. aprila, Makron imati apsolutnu ili prostu većinu u Nacionalnom parlamentu posle izbora, navodi Frans pres.

Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj prošle nedelje bio je šok za predsednika Makrona: kandidati iz njegove vladajuće stranke pretrpeli su velike gubitke i bili su na nivou svojih političkih protivnika iz ujedinjene levice. Ove nedelje u eliminacionoj drugoj rundi biće uzbudljivo, jer je neizvesno da li će predsednikova stranka ostvariti vladajuću većinu u Narodnoj skupštini, prenosi Dojče vele.

Bez većine stranka predsednika Makrona mogla bi da zavisi od glasova levičarskog saveza, a on i Francuska bi mogli da se suoče s političkom paralizom.

Od toga zavise i Makronovi planovi za duboke reforme u Francuskoj, između ostalog oko penzija.

Nepokorna Francuska, skraćeno Nupes, novi levičarski savez, stvoren od socijalista, komunista, zelenih i levičarske protestne partije je uzdrmao političku scenu. Vođa Žan-Lik Melanšon uspeo je plamenom retorikom da inspiriše i mobiliše posebno mlade birače.

Sa druge strane Melančon se nada da će ako njegov savez pobedi, postati premijer. Taj scenario izgleda vrlo malo verovatan ali poslednje ankete objavljene u petak ukazuju da bi moglo da se desi da Makron ne dobije apsolutnu većinu u nacionalnoj skupštini.

Prema barometru Ipsosa Makronova grupa će stići prva sa 265 do 305 poslanika, prema tome nije sigurno da će imati apsolutnu većinu od 289 mesta. Drugi istraživački institut Elab (Elabe) predviđa između 255 i 295 mesta za Makronovu grupu.

Melanšonova grupa će prema Ipsosu imati između 140 i 180 poslanika. Institut Elab je optimističkiji i daje im između 150 i 200 poslanika.

Sve zavisi od dinamike kampanje i apstinencije, rekao je za Frans pres predsednik instituta Elab Bernar Sananes.

Kao i u prvom krugu kada je jedan od dva Francuza odlučio da ne izađe, i u drugom krugu se očekuje da ljudi masovno neće izaći da glasaju.

Treći blok sastavljen od formacije ekstremne desnice Marin Le Pen se nada da će preći granicu od 15 poslanika da bi mogli da formiraju poslaničku grupu u Skupštini.

Klasična desnica računa na šezdesetak poslanika u budućoj Skupštini.

Francuzi na pojedinim teritorijama, kao što su Antili ili koji žive u inostranstvu, već su mogli da glasaju u subotu.