Francusko-britanski odnosi će ostati gorko-slatki

0
EPA-EFE/NEIL HALL

(Beta-AFP) – Dolazak nove britanske premijerke Liz Tras ne bi trebalo da promeni odnose sa Francuskom koji će ostati “gorko-slatki” zbog blizine dve zemlje i preplitanja njihovih interesa, ocenili su stručnjaci.

Liz Tras i ne krije postojanje tih napetosti što se vidi u njenom odgovoru u avgustu na pitanje njenih pristalica da li francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), čvrstog Evropljanina, smatra za “prijatelja ili neprijatelja”.

Rekla je tada će suditi po njegovim delima.

Makron joj je odgovorio da je Velika Britanija prijateljska nacija, jaka i saveznička, bez obzira ko vodi tu zemlju, uprkos malim nespretnostima koji mogu da naprave neki tamošnji političari u obraćanjima na skupovima.

Francuski predsednik je u ponedeljak pošto je zvanično saopšteno da će Liz Tras biti nova premijerka, rekao da je njegova zemlja na raspolaganju da radi sa savezničkom i prijateljskom zemljom. Posebno je istakao energetsku saradnju izmedju dve zemlje.

Francuska i Velika Britanija imaju i dalje odredjene sporove vezane za period posle britanskog istupanja iz Evropske unije (Bregzit).

Bivši britanski ambasador u Parizu Piter Rikets (Peter Ricketts) ocenio je da se napetosti i iritacije javljaju izmedju dve zemlje, zbog blizine i ogromnog kretanja ljudi i robe.

Prema podacima britanskih vlasti, oko 55 odsto teretnih vozila iz Velike Britanije je 2020. išlo trajektom ili železnicom od Dovera u Velikoj Britaniji do Kalea u Francuskoj.

Francuska je 2019. primila 12 miliona britanskih turista, dok je 3,6 miliona Francuza posetilo Veliku Britaniju.

Medjutim, od 2020. je došlo do gužve, zagušenja prometa i stvaranja dugačkih redova na granici zbog ograničenog kretanja zbog korona virusa, a i zbog promenjenih pravila uvedenih posle Bregzita. Mnogi britanski tabloidi i političari za to često krive “francusku nepopustljivost”.

“Možemo očekivati da se nastavi visok nivo tenzija i nesuglasica na granici”, posebno zbog stupanja na snagu sledeće godine novog evropskog sistema ETIAS za kontrolu putnika oslobodjenih viza za kratke boravke u EU, rekao je Rikets.

Granični sporovi se takodje odnose na ilegalnu imigraciju u Veliku Britaniju preko Lamanša.

London redovno preti da će zaustaviti godišnje isplate desetina miliona evra Parizu za borbu protiv tih prelazaka, koji su ove godine već premašili broj od 27.000 ljudi, gotovo koliko je ukupno zabeleženo za celu 2021. godine. Tada je tim putem u Veliku Britaniju ušlo 28.526 ljudi.

Britanski lideri za sada izgleda pre svega žele da pokažu da zemlja može da preuzme svoj status suštinske sile na medjunarodnoj sceni uprkos Bregzitu, pod sloganom “Global Britain”, smatraju eksperti.

Njihova želja da se predstavljaju kao najbolji evropski saveznici Ukrajini pred ruskom invazijom iritira Francusku, koja ih optužuje da diskredituju njenu poziciju održavanja dijaloga sa Moskvom. Stručnjaci ističu i krizu u bilateralnim odnosima 2021. godine posle partnerstva Aukus.

To partnerstvo izmedju Australije, SAD i Velike Britanije dovelo je do toga da Kanbera otkaže veliki ugovor sa Francuskom o kupovini 12 podmornica.

Žan-Pjer Molni (Jean-Pierre Maulny) iz Instituta za medjunarodne i strateške odnose (IRIS), ocenio je da afera Aukus ide uz slogan “Global Britain” i deo je “logike Bregzita”.

“Prava poteškoća je u tome što Velika Britanija, koja više nije u EU, igra protiv EU”, dodao je Molni navodeći da ne predvidja za sada nikakvu promenu britanskog stava pod vodjstvom Liz Tras.