Francuski studenti blokirali fakultete nezadovoljni učesnicima 2. kruga predsedničkih izbora

0
Beta/(AP Photo/Francois Mori)

(Beta-AP) – Stotine francuskih studenata danas su blokirale zgrade Univerziteta Sorbona u Parizu i drugim školama zbog nezadovoljstva predsedničkim izborima i kandidatima koji su ušli u drugi krug, a policija na njih ispalila suzavac.

U drugi krug predsedničkih izbora 24. aprila ušli su aktuelni predsednik Emanuel Makron i krajnje desničarski kandidat Marin Le Pen za koje studenti smatraju da neće zaštiti siromašne ili životnu sredinu.

Studenti su bacali letke sa prozora sa Sorbone i skandirali “svi smo mi antifašisti”, a policija je u jednom trenutku ispalila suzavac kako bi sprečila druge studente da se im se pridruže.

Medju demonstrantima je mnogo onih koji su glasali za levičarskog kandidata Žan-Lika Melanšona, koji je imao jedan procenat manje od Le Penove u prvom krugu predsedničkih izbora, ali se nije kvalifikovao za drugi krug.

“Pošto su mladi ljudi zabrinuti za pitanja životne sredine, za socijalna pitanja, za antirasistička, feministička i LGBTK pitanja, neophodno je imati kandidata koji će nas predstavljati”, rekao je student Sciences-Po Gabriel Vergnes.