(Beta-AFP) – Francuski alpinista Alen Rober (Alain Robert), poznat kao „francuski Spajdermen“, popeo se danas na kulu u kojoj se nalazi sedište kompanije Total enerži (Total Energies) u okolini Pariza kako bi preneo „poruku mira“ 31. dana rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

Rober (61) u crvenim pantalonama, sakou fluorescentno žute boje i cipelama za penjanja, uspeo je da se popne na kulu visoku 179 metara pred očima prolaznika.

Alpinista je potom priveden.

„Policija ga je pritvora zbog ugrožavanja života drugih, ali je tužilaštvo kasnije odustalo od sudske procedure“, navela je lokalna policija i dodala da je Spajdermen pušten na slobodu.

Rober je rekao da je želeo da pošalje poruku mira kako bi svetski lideri jednom zauvek rešili izraelsko-palestinski sukob.

Alpinista smatra da je u Gazi u toku „genocid“.

Rat Izraela i Hamasa pokrenuo je napad palestinskog islamističkog pokreta 7. oktobra na izraelsko tlo. U znak odmazde, Izrael je obećao da će uništiti Hamas, nemilosrdno granatirajući pojas Gaze, opkoljenu teritoriju gde živi oko 2,4 miliona Palestinaca.

Tamo je izraelska vojska 27. oktobra pokrenula kopnenu operaciju.

Prema poslednjim podacima Hamasa, 10.022 osobe su ubijene u Pojasu Gaze od 7. oktobra. Prema izraelskim vlastima, najmanje 1.400 ljudi je poginulo na izraelskoj strani, od kojih su većina civili ubijeni istog dana napada Hamasa.  Osim toga Hamas je uzeo preko 200 osoba kao taoce, Jevreja i stranaca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.