Francuski ministar kaže da je vakcina AstraZeneka efikasna u njegovoj zemlji

0
Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

(Beta-AFP) – Francuski ministar zdravlja Olivije Veran dobio je danas prvu inekciju antikovid vakcine AstraZeneke u bolnici kod Pariza navodeći da ona pruža dovoljno zaštite od skoro svih varijanti korona vursa koji se šire u Francuskoj.  

Francuska je dobila prvi kontingent vakcina AstraZeneke prošle nedelje, odnosno 273.600 doza koje su rezervisane za zdravstvene radnike mladje od 65 godina, grupa u koju spada Veran, neurolog.

Veranove izjave usledile su posle odluke Južne Afrike da obustavi svoje planove o vakcinaciji zdravstvenih radnika sa vakcinom AstraZeneke pošto je mala klinička proba ukazala da nije efikasna u sprečavanju blagih do umerenih oblika bolesti od posebnog soja korona virusa dominantnog u toj zemlji.

Veran je rekao da najmanje 99 odsto tog virusa koji cirkuliše u Francuskoj ne odgovara soju koji je rasprostranjen u Južnoj Africi što znači da je vakcina AstraZeneke efikasna na teritoriji Francuske.

Ministar je rekao da se primenjuju nove mere da bi se izbeglo dalje širenje uvezenih sojeva virusa iz drugih delova sveta, uključujući soj koji je identifikovan u Velikoj Britaniji.

Period samoizolacije za svaku osobu inficiranu jednim od tih novih sojeva virusa, ili za koje se sumnja da su inficirane, produžen je sa sedam na deset dana. 

Mere takodđ uključuju brže napore u trasiranju kontakata i uputstva o zatvaranju škola čim se konstatuje da je jedan djak inficiran nekom novom modifikovanom varijantom virusa