Čuveni francuski kuvar Alen Dikas danas je predstavio inicijativu kako bi podstakao mušterije da u restoranima i pariskim bistroima naručuju bocu a ne čašu vina, dok je u Francuskoj u toku akcija „januar bez alkohola“.

„Svidja mi se da budem protiv tendencija“, rekao je Dikas za Frans pres i dodao da je sa svojim somelijeom Žerarom Maržonom pokrenuo akciju nižih cena za velika i poznata vina iz Burgonje ili Bordoa.

„Istorijski gledano u DNK francuskog mušterije je rečenica – šta jedemo i šta pijemo uz jelo“, rekao je Dikas i dodao da se akcija sastoji u podsticanju mušterija na velikodušnost i podelu tako što će naručiti bocu vina umesto čaše i tako imati više vremena u uživanju u vinu.

Dikas, koji ima restorane po celom svetu, rekao je da je „opsednut prodajom vina“. Dodao je da je „zgrožen“ kada neke mušterije u Njujorku uz ručak naruče ledeni čaj.

I Francusku je „pogodila“ tendencija da se tokom nekog radnog ručka naručuju čajevi raznih vrsta.

„Primetio sam tu tendenciju. Ne želim to ni da vidim, čujem ili slušam o tome, već ću se usprotiviti“, rekao je on.

U Francuskoj je od pre nekoliko godina sve popularnija akcija uvezena iz Velike Britanije, a odnosi se na manje konzumiranje alkohola tokom prvog meseca u godini. Tu akciju su osudili proizvodjači vina.

(Beta-AFP)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.