Francuski istraživači: Beba zaražena koronavirusom u materici

2
Foto: Profimedia

Francuski tim izvestio je o prenosu COVID-19 preko placente nakon što se majka zarazila tokom poslednjeg tromesečja trudnoće. I majka i njeno novorođenče imali su pozitivan test na koronavirus, navodi se u izveštaju, objavljenom u časopisu “Nature Communications”.

Žena je u martu mesecu primljena u francusku bolnicu sa simptomima koji uključuju temperaturu i jak kašalj. Otkriveni su dokazi pririsustva koronavirusa u njenoj krvi, kao i u brisevima nazofarinksa i vagine. Lekari su odlučili da trudnicu porode carskim rezom, piše CNN.

Testovi su takođe otkrili SARS-CoV-2 kod novorođenčeta. Danima nakon rođenja, dete je razvilo i neurološke komplikacije, uključujući nepravilne kontrakcije mišića.

MRI mozga deteta pokazala je abnormalnosti u nekim regionima bele materije. Analizom placente otkriven je koronavirus na mnogo višim nivoima nego što je to krv majke ili deteta ili netaknuta amnionska tečnost, odnosno plodova voda, koja okružuje plod pre rođenja.

To je ukazalo istraživačima da je virus prešao preko placente i zarazio bebu u materici. Majka je puštena u dobrom stanju šest dana nakon porođaja, a beba je puštena posle 18 dana.

Otprilike dva meseca kasnije, dete je pokazalo poboljšano neurološko stanje sa inače normalnim kliničkim pregledom, izvestili su istraživači.

Drugi istraživači opisali su potencijalni prenos COVID-19 tokom trudnoće, neposredno pre rođenja ili nakon rođenja.

Autori studije  rekli su  da su u ovim slučajevima bila nerešena određena  pitanja, poput nejasnog puta prenosa virusa.

„Važno je razjasniti da li i na koji način SARS-CoV-2 dolazi do ploda, kako bi se sprečila neonatalna infekcija, optimiziralo upravljanje trudnoćom i na kraju bolje razumeo SARS-CoV-2“, napisali su autori.

2 KOMENTARA

Comments are closed.