Francuska je odlučila danas da zabrani vrlo sporni lek hidroksihlorokin za lečenje Kovida-19 posle više nedelja rasprava oko njegove efikasnosti i objave istraživanja koje ukazuje na njegova opasna dejstva.

U ukazu objavljenom danas u Službenom listu Ministarstvo zdravlja je ukinulo odredbe kojima se od kraja marta dozvoljavalo prepisivanje tog leka za lečenje Kovida-19, samo u bolnicama i samo za teške pacijente.

„Bilo da je u gradu ili u bolnici taj molekul ne treba prepisivati pacijentima obolelim od Kovida-19“, navelo je ministarstvo u saopštenju.

Istraživanja su već ranije ukazivala na neefikasnost leka, a prošle nedelje publikacija u prestižnom časopisui Lanset (The Lancet), je zadala poslednji udarac, upozoravajući da lek koji  se inače koristi protiv malarije, ima opasne efekte.

Kao reakcija na tu poslednju studiju Visoki savet za javno zdravlje je, na upit vlade, juče izdao nepovoljno mišljenje za upotrebu hidroksihlorokina, van kliničkih proba, bilo samog ili zajedno sa antibiotikom za pacijente zaražene koronavirusom.

Svetska zdravstvena organizacija već je posle studije objavljene u časopisu Lanset iz predostrožnosti prekinula kliničke probe koje je sprovodila sa lekom hidroksihlorokin u više zemalja.

U tom tekstu objavljenom prošle nedelje navodi se da ljudi koji uzimaju hidroksiholorikin imaju veći rizik od smrti i srčanih problema od onih koji ga ne uzimaju.

Taj lek je od februara došao u centar pažnje kada je francuski profesor Didije Raul, iz univerzitetskog bolničkog instituta u Marseju, preneo kinesku studiju koja tvrdi da on pokazuje znake efikasnosti kod obolelih od Kovida-19.

Predsednik SAD Donald Tramp ranije je izjavio da uzima taj lek kako bi ublažio simptome u slučaju da bude zaražen koronavirusom, iako njegovo dejstvo protiv te infekcije nije dokazano.

Hidroksihlorokin je bio uključen u brojne probne tretmane za novi koronavirus od izbijanja epidemije.

On je i dalje dozvoljen za svoju uobičajenu upotrebu, za borbu protiv malarije,  antiimune bolesti, lupus ili reumatoidni artritis.

Kao što je juče najavljeno, francuska Agencija za lekove danas je „iz predostrožnosti“ suspendovala kliničke testove za hidroksiholorokin kod obolelih od Kovida-19.

Evropski test Diskaveri je prekinuo od nedelje uključivanje novih pacijenata u grupu koja prima hidroksihlorokin. 

U današnjem ukazu takođe se obustavlja prepisivanje van kliničkih proba lekova lopinavir i ritonavir, dva antiretroviralna leka, na koje francuska agencija ukazuje zbog njihovih rizika za srce.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/velika-majska-akcija-pretplata-na-nedeljnik-samo-6-999-dinara-poklon-dve-flase-plavog-vina/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.