Francuska se nacionalnom ceremonijom oprostila od Belmonda

0
Foto Beta/Ian Langsdon, Pool Photo via AP)

(Beta-AFP) – Nacionalna počast velikanu francuske kinematografije Žan-Polu Belmondu, koji je preminuo u 89. godini,  održana je danas u Palati invalida u Parizu predvodjena francuskim predsednikom u prisustvu  porodice, brojnih glumaca i istaknutih ličnosti i oko 1.000 obožavalaca kojima je dozvoljen ulazak.

Njegova smrt izazvala je ogromne emocije koje su bile jednako velike kao njegova popularnost. 

Ceremonija je bila istovremeno svečana i narodna. Nacionalna garda svirala je Marseljezu i nacionalnu himnju a predsednik Emanuel Makron izvršio je smotru vojske, u prisustvu emotivnih obožavatelja.

“Nije prestao da traži sreću ali takodje i da je daje” rekao je Viktor Belmondo, glumčev unuk, takodje glumac, koji je održao govor opkoljen drugim Belmondovim unicima i njegovom najmladjom ćerkom Stelom. 

Predsednik Emanuel Makron je u svom govoru rekao “”Voleli smo Belmonda jer je ličio na nas…Šest decenija francuskog života… šest decenija kavalkada”.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima glumca iznet je na muziku “Chi Mai” Enia Morikonea za film Profesionalac, koju je odsvirao orkestar Nacionalne garde.

Na ceremoniji su bile prisutne brojne zvezde medju kojima glumci Gijom Kane, Marion Kotijar, Di džej Bob Sinkler kao i Tijeri Fremo, direktor Kanskog festivala. 

U dvorištu Invalida pored porodice i istaknutih ličnosti dozvoljeno je da prisustvuje oko 1.000 ljudi, koji su svi morali da imaju zdravsrtvenu propusnicu. 

Masa ljudi se takodje okupila ispred ogromnih ekrana postavljenih na esplanadi ispred Invalida, spomenika posvećenom bivšim borcima, sedištu vojnog guvernera Pariza i mestu gde se nalazi grob Napoleona prvog.

Ceremoniju je prenosila televizija u Francuskoj i Belgiji.

Uveče će vrata Invalida biti otvorena svim onim koji žele da prodju pored kovčega i odaju glumcu poslednju počast. 

Žan-Pol Belmondo biće sahranjen sutra u crkvi Sen-Žermen-de-Pre, u centru Pariza u uskom porodičnom krugu.

Glumac u Francuskoj poznat po nadimku Bebel snimio je oko 80 filmova. Proslavio se u ulogama u filmovima novog talasa 1960-ih godina da bi 1970-ih postao zvezda akcionih filmova.

Glumio je u filmovima kultnih francuskih reditelja Žan-Lika Godara, Luja Mala, Kloda Šabrola, Žan-Pjer Melvila i Fransoa Trifoa.

Njegovi najpoznatiji filmovi su “Profesionalac”, “Borsalino”, “Do poslednjeg daha” i “Čovek iz Rija”.

Glumac je, izmedju ostalog, osvojio počasnu Zlatnu palmu Kanskog festivala 2011, Zlatnog lava 2016. Venecijanskog festivala, dok je na dodeli francuskih filmskih nagrada Cezar 2017. doživeo ovacije.