Zvaničnici vlade Francuske optužili su Rusiju za rukovođenje višegodišnjom kampanjom onlajn dezinformisanja protiv zapadnih saveznika Ukrajine i ukazali da je ona intenzivirana u godini osetljivih izbora koji se očekuju u Evropskoj uniji, SAD i Velikoj Britaniji.

Ta optužba je izrečena pred drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, koja je dovela do rata između ove dve bivše sovjetske republike.

Zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova Francuske rekli su na konferenciji za novinare da je Rusija intenzivirala kampanju informativnog manipulisanja i dovođenja u zabludu na čijoj su meti saveznici Kijeva na Zapadu, a među njima Poljska, Nemačka i Francuska. Za takve poruke, koje se mogu videti na društvenim mrežama kao što je Iks (bivši Tviter) i na sajtovima kao je Sputnjik, oni su kazali da su „masivne u svojim razmerama“ i „kompleksne u svojoj strukturi“.

Prema njihovim rečima, cilj kremaljske kampanje dezinformisanje ostao je isti: da se preuveličaju uspesi Rusije na ratištu u Ukrajini, opravda njena invazija, diskredituje ili obezvredi ukrajinski vojni otpor, podrije otpornost ukrajinskog stanovništva na svakodnevne ruske napade na gradove i varoši, i da se razbije zapadna vojna podrška Ukrajini, a ako se snabdevanje oružjem Kijeva ne može da se spreči, onda da se uspori.

Francuski zvaničnici kažu da ruska kampanja dezinformisanja ide dalje od rata u Ukrajini.

Kako oni ističu, u godini visokorizičnih izbora u Velikoj Britaniji, Evropskoj uniji i SAD, Rusija ide na to da zbuni i zastraši glasače, diskredituje pojedine kandidate, a druge podrži, i da podrije održavanje krupnih sportskih dešavanja kao što su Olimpijske igre u Parizu i Evropsko fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj.

Prošlog meseca, bezbednosni zvaničnici Francuske, vernog saveznika Ukrajine, rekli su da je njihova zemlja bila meta ruske dezinformacione kampanje nakon što je predsednik Francuske Emanuel Makron ponovio podršku Kijevu.

Prethodne godine, francuska agencija za borbu protiv stranog digitalnog mešanja VIGNUM saopštila je da je Francuska na meti te kampanje, i da tragovi vode do „ruskih pojedinaca, kompanija, državnih entiteta ili entiteta povezanih sa ruskom državom“. Agencja je detektovala prevarni sajt koji doslovno imitira sajt ministarstva spoljnih poslova Francuske i reagovala je „zaštitnim i preventivnim merama“, naveo je VIGNUM u prošlogodišnjem izveštaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.