Francuska energetska kompanija: “Gasprom smanjuje isporuke prirodnog gasa”

0
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Francuska energetska kompanija Enži saopštila je danas da ruski energetski div Gasprom smanjuje isporuke prirodnog gasa “zbog neslaganja strana oko izvršenja ugovora”, javlja Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na izveštaj novinske agencije AFP.

Enži u saopštenju dodaje da su ruske isporuke gasa već drastično smanjene, ali ističe da je kompanija osigurala potrebne količine kako bi garantovala snabdevanje za svoje klijente i za vlastite potrebe.

Ruski gas činio je četiri odsto francuskih ukupnih potreba krajem jula, navodi se u izveštaju i podseća da su proteklih dana učestala upozorenja francuske vlade o mogućim poteškoćama ove zime zbog nestašice energije i galopirajuće inflacije.

Mnoge evropske zemlje suočavaju se s ozbiljnim problemima u snabdevanju gasom, jer Moskva zatvara slavine kao odgovor na vojnu i diplomatsku podršku Evropske unije Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron okupiće ministre na posebnom sastanku vlade u petak kako bi se “pripremili za sve mogućnosti ove jeseni i zime”, prenosi Danas.

Premijerka Elizabeta Borne pozvala je u ponedeljak šefove kompanija da smanje potrošnju i upozorila na “rizik racionalizacije”.

“Ako krenemo u racionalizaciju, kompanije će biti najviše pogođene i na to, nažalost, moramo biti spremni”, rekla je Borne.

Francuska je ubrzano punila svoja skladišta gasa, čija je popunjenost sada na 90 odsto, ali je dogovorila i dodatne isporuke iz Norveške.

U proizvodnji struje Francuska se u najvećoj meri oslanja na nuklearke, ali gas čini oko 20 odsto njene ukupne potrošnje energije.