Predsednika SAD Donalda Trampa danas su u Bakingemskoj palati primili britanska kraljica Elizabeta Druga, princ Čarls i njegova supruga Kamila, prvog dana njegove trodnevne posete Velikoj Britaniji.

Helikopter koji je prevezao šefa Bele kuće i njegovu suprugu Melaniju sleteo je oko podne po lokalnom vremenu u baštu Bakingmeske palate gde su ih čekali britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola.

Ćerka Donalda Trampa Ivanka Tramp i njen suprug Džared Kušner pojavili su se na balkonu palate.

Tanjug/AP

Donald i Melanija Tramp u Bakingemsku palatu stigli su helikopterom „Marine One“ koji je sleteo na travnjak ispred kapije rezidencije britanske kraljice. U susret su im došli Čarls i Kamila, dok ih je kraljica čekala na ulasku u samu palatu. Potom su svi zajedno izvršili smotru počasne garde sastavljene od grenadira koji su nosili tradicionalne kape od medveđe kože.

Tanjug/AP

Tramp je grdonačelnika Londona Sadika Kana nazvao „bezosećajnim gubitnikom“.

Ova Trampova reakcija usledila je pošto je Kan kritikovao britansku vladu jer je pozvala Trampa u državnu posetu. Tramp je Kana napao na Tviteru pre nego što je zvanično stigao na britansko tlo.

„Sadik Kan, koji je po svemu uradio užasan posao kao gradonačelnik Londona, lakomisleno je neprijatan prema gostujućem predsedniku SAD-a, daleko najvažnijem savezniku Ujedinjenog Kraljevstva“, napisao je Trump na Tviteru.

„On je bezosećajni gubitnik koji bi trebalo da se usredsredi na kriminal u Londonu, a ne na mene“, dodao je predsednik SAD.

Laburista Kan je u nedelju rekao da je važno imati dobre odnose sa SAD, ali da Velika Britanija ne bi trebalo da „odmotava crveni tepih“ za Trampa, kojeg je uporedio sa fašistima 20. veka.

Na početku posete američkog predsednika Donalda Trampa Londonu, demonstranti su ispred američke ambasade razvili 20 metara dugu zastavu čime, kako kažu, žele da se odupru Trampovom „gaženju ljudskih prava“, objavili su britanski mediji.

Na zastavama koje nose članovi organizacije Amnesti internešnel piše „Oduprimo se seksizmu“, “Oduprimo se mržnji“, „Oduprimo se okrutnosti“ i „Oduprimo se Trampu“.

Tanjug/AP

Demonstracije Amnesti internešnela su prve od više najavljenih protesta koji se očekuju tokom trodnevne posete američkog predsednika Londonu.

Tanjug/AP

A kako to već biva kada se priča o Donaldu i Melaniji, britanski Indipendent je primetio „još jedan čudni pokušaj Trampa da svoju suprugu uhvati za ruku“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.