(FOTO) Vesić na sednicu Skupštine doneo dres Argentine sa natpisom “Jovović 57”: “Ulice dobijaju oni koji su zadužili Srbiju”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je danas na sednicu Skupštine grada doneo dres doneo dres Argentine sa natpisom “Jovović 57”, pozivajući odbornike da izglasaju da se ime Zagorske ulice preimenuje i nazove po Blagoju Jovoviću, atentatoru na Antu Pavelića, prenosi Blic.

Vesić je naglasio da će za tako nešto biti potrebno “mnogo hrabrosti, jer se digla cela jedna klika, odnosno manjina u zemlji koja smatra da Srbija nema pravo na sećanje i da treba samo da se izvinjava svima”.

Vesić je dodao da mu je drago što je pokrenuo inicijativu, “jer se se pokazalo ko šta misli u srpskom društvu” i istakao da je “imenovanje ulice po Blagoju Jovoviću koji je ubio ustaškog zločinca Antu Pavelića istorijska i ljudska pravda”.

“Pred odbornicima na današnjoj sednici Skupštine Beograda, između ostalih tačaka, naći će se predlog da Blagoje Jovović dobije ulicu u Beogradu i nadam se da će odbornici imati hrabrosti da se odupru pritiscima”, izjavio je prethodno zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a prenosi Beoinfo.

Gostujući na TV Pink, Vesić je izjavio da oni koji vrše pritisak da se ova ulica ne nazove po Blagoju Jovoviću, atentatoru na Antu Pavelića, ne žele da Srbija bude jaka. Kako je naglasio, bivša gradska vlast je ukinula ulice sovjetskih heroja koji su oslobađali Beograd.

“Mi smo im dali ulice na Novom Beogradu, kao i Peki Dapčeviću i Koči Popoviću, zato što ne zaboravljamo našu istoriju, antifašističku tradiciju, kao ni ljude koji su nas zadužili. Priča o Blagoju Jovoviću i zameni imena ulica je u stvari ljutnja lažne elite što Srbija dobija svoj identitet i što je Srbija ponosna na sebe. U vreme prethodne gradske vlasti, od 2000. do 2013. godine, u Beogradu je promenjen naziv 1.162 ulice, a od 2013. do 2020. godine nove nazive je dobilo 76 ulica. Danas na sednici Skupštine grada donosimo odluku o podizanju spomenika Milošu Crnjanskom, Meši Selimoviću i Jovanu Jovanoviću Zmaju. Dali smo imena ulica i Bati Živojinoviću, Ružici Sokić, Miodragu Petroviću Čkalji, Miloradu Mandiću Mandi, Danilu Lazoviću, Sonji Savić, Dragomiru Bojaniću Gidri, Đuzi Stojiljkoviću, Nikoli Simiću, Bori Todoroviću, Dušanu Preleviću, Miši Blamu, Lazi Ristovskom, Loli Novaković, Harisu Brkiću, Ranku Žeravici. To je naša politika, to su ljudi koji su zadužili Srbiju, svako na svoj način”, rekao je Vesić.

On je dodao i da je Grad Beograd u poslednjih pet godina “obnovio skoro 500 fasada, od čega je pre nekoliko meseci završeno više od 70 fasada u centru Zemuna”.

“Pre nekoliko dana završili smo tri fasade na zgradi u Ulici Koče Kapetana kod broja 44, zatim u Svetog Save 30 i Kneginje Zorke 104. Tako se voli naš grad i tako se čuva naša istorija”, naveo je.

Vesić je napomenuo da očekuje da se podigne i hajka protiv spomenika Stefanu Nemanji, jer, kako kaže, prema “njihovom mišljenju” ne sme da se podigne spomenik osnivaču srpske države.

Govoreći o sistemu za detektovanje nepropisnog parkiranja “Oko sokolovo”, zamenik gradonačelnika je naglasio da će ovaj sistem uvesti red na ulicama Beograda.

“On pokriva 93 ulice i omogućiće da se uspostavi red na ulicama kojima se kreće gradski prevoz. Svi smo mnogo puta videli kako neko luksuzno vozilo ili džip stoji na ulici i onemogućava prolazak vozilima javnog prevoza, Hitne pomoći ili blokira pešački prelaz pa majke sa kolicima ne mogu da pređu ulicu. U Beogradu će se znati red i obični građani će biti zaštićeni. Do 3. avgusta samo ćemo snimati, kada krećemo sa slanjem obaveštenja na kućnu adresu, a od 10. avgusta ćemo naplaćivati kazne i uvesti red u parkiranje”, rekao je Vesić.