(FOTO) “Sanjao sam pokojnog đeda, rekao mi je da hoće da je vidi iz groba”, “Ja sam stao s tim momcima da pričamo o bojama”… i ostali “izgovori” koje daju momci uhvaćeni kako crtaju trobojku u Crnoj Gori

0
Crnogorska trobojka. Ilustracija: Wikimedia Commons

Od kako su počeli protesti širom Crne Gore zbog donošenja spornog zakona o veroispovesti, zidove mnogih gradova krasi sveže oslikana trobojka. Za nekog je to srpska zastava, za nekog zastava kraljevine Crne Gore, a za policiju povod za legitimisanje i uzimanje izjava.

Internetom kruže neke od izjava koje su legitimisani “slikari” dali pripadnicima MUP-a.

Tako je jedan od motiva za crtanje bio ukazanje “pokojnoga đeda u snu i njegova velika želja”.

“Ja sam večeras oko 23 časa izašao ispred svoje kuće i na trafo-stanici koja se nalazi preko puta počeo sam da crtam crnogorsku trobojku sa sprejom. Ovo sam uradio jer sam sinoć sanjao mog pokojnog đeda, koji se borio za ovu džravu i bio veliki Crnogorac i u snu mi je rekao da želi da nacrtam, da želi da je vidi iz groba, jer se groblje nalazi u neposrednoj blizini. Napomenuću da ja nisam crtao-slikao srpsku zastavu, već onu za koju se moj đen borio i izborio i sa tim nism htio da kod nikog izazovem uznemirenost, već kako sam i naveo da ispunim želju đeda…”, stoji u izjavi jednog od momaka koji su crtali srpsku trobojku, a koji u zaključku izjave kaže da “voli Crnu Goru više no svi Miraševi patrioti”.

Bilo je i drugačijih objašnjenja. Tako je jedan od “slikara” bio samo u prolazu kada je video grupu momaka i poželeo da sa njima proćaska o simobličnoj vrednosti trobojke.

“Stao sam kod tih momaka i tom prilikom razmijenio mišljenja i vezi crteža a vezano za simboliku boja. Crvena boja nas je podsećala na nevinost sadašnje vlasti, bijela na neutralnost Belgije, a plava na najčistije nebo iznad Crne Gore. Ove tri boje su uglavnom crtala sva okupljena lica a ja sam im se u jednom trenutku pridružio tako što sma uzeo četku, farbao navedeni crtež kako bi istom doprinio ljepši izgled…”

Ne možemo da potvrdimo autentičnost ovih izjava, ali im u svakom slučaju duhovitosti ne manjka.