(FOTO) Policija ranila demonstranta, bačen i suzavac, stotine uhapšenih: “Nacionalni je dan, ali se u Hongkongu neće radovati”

0
Foto: Tanjug-AP

Ogromne gužve u Hongkongu, na 70. godišnjicu komunističke vladavine u Kini, pretvorile su se u demonstracije koje su počele mirno, ali su eskalirale u nasilje posle četvoromesečnih protesta.

Policija je prvi put koristila municiju i napala demonstrante, rekao je izvor iz policije za lokalni mediji, prenosi Gardijan.

Pucnjava, prema pisanju Gardijana, predstavlja veliku eskalaciju sile.

Pojedini lokalni mediji objavili su slike koje prikazuju muškarca kako leži na zemlji i moli za pomoć dok krvari od povrede.

“Pošaljite me u bolnicu, bole me grudi. Moram u bolnicu”, rekao je on.

Uprava bolnice u Hongkongu saopštila je da je 15 ljudi povređeno, među kojima je i jedna u kritičnom stanju.

Desetini hiljada demonstranata policija zabranjuje da maršira kroz centralni deo Honkonga, a hiljade su se okupile u drugim delovima grada.

Organizatori protesta i demonstranti rekli su da bi 70. godišnjica komunističke vladavine trebalo da predstavlja “dan žalosti”, a ne slavlje.

“Želimo da pokažemo ljudima da ovo nije srećna godišnjica”, rekao je jedan od demonstranata.

“Komunistička partija Kine je već ubila ili ranila milione ljudi. Danas smo izašli, jer možda nećemo imati drugu šansu”, rekao je on.

Policija je uoči Nacionalnog dana upozorila da se boji nasilnih protesta, a organizatori su upozorili da je građanima potreban legitimna artikulacija za ljutnju, nakon što im je odbijen zahtev za legalnim protestom.

Dan je počeo, kako piše Gardijan, policijskom agresijom kada su policajci bacili suzavac na malu grupu demonstranata ispred mesta previđenog za ceremonijalno podizanje zastave vlade koja je bila zatvorena za javnost.

Prvih nekoliko sati glavnog marša kroz centralni deo Hongkonga protekao je uglavnom mirno.

Mnoge porodica i deca bili su u gomili.

“Vidite da nemamo nikakvu zaštitnu opremu. Mi želimo slobodu i ne želimo da pripadamo Kini”, rekao je jedan od demonstranata.

Ipak, mnogi od onih koji su marširali, nosili su maske za lice ili kišobrane kako ih kamere ne bi snimile, a vlasti identifikovale, jer je već stotine demonstranata uhapšeno.

Hongkong je zahvatio talas protesta od juna, podstaknut zahtevima demonstranata za demokratskim reformama u toj autonomnoj kineskoj teritoriji, ali taj pokret je prerastao u širi i sve nasilniji antivladin pokret koji kanališe bes i frsutraciju stanovnika zbor erozije njihvih prava pod kineskom vlašću, podseća Gardijan.

“Nacionalni je dan, ali u Hongkongu se neće radovati”, rekla je jedna sadamnaestogodišnjakinja.

“Mi smo pod jednopartijskom vladavinom, a Komunistička partija kontroliše našu vladu”, rekla je ona.