(FOTO) “Leži na zemlji okrenuta nadole”: Šta je anti-selfi

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Umetnica Stefani Li Ruoz je pronašla način da dokumentuje svoja putovanja, gde je na slikama u prvom planu pogled, a ne ona, iako je i ona u kadru. Ne, nije reč o selfiju, već o takozvanom “Stefidies”.

Originalne fotografije na kojima se Stefani jedva i primećuje, jer leži na zemlji licem okrenuta nadole, oduševile su ljude širom sveta.

“Poenta ‘Stefidies’ je u tome što je onome ko gleda fotografiju dozvoljeno da u njoj i učestvuje, bilo da se radi o zamišljanju okolnosti u kojima je slika nastala, ili u ponovnom stvaranju ‘Stefidies’ na svojim fotografijama”, objasnila je Stefani.

‘Stefidies’ fotografija nastaje u trenutku, za nju nema prethodne pripreme. Stefani ne montira ništa i ne koristi rekvizite, slike su takve kakve ih i vidite.

“Svi ‘Stefidies’-i nastaju spontano iz mog svakodnevnog života. Oni su suprotni selfijima, anti-selfiji. Selfiji nastaju u kontrolisanim uslovima, sa specifičnim osvetljenjem, kosa, šminka, garderoba, sve mora da bude savršeno i orijentisani su na osobu. To je iskrivljena i manipulisana slika”, kaže umetnica.