(FOTO) “Kao da je izašao iz nekog fensi kafića”, “zamućen je Instagram filterima”, “a nekada je pucao od samopouzdanja”…: Pobednik se uskoro vraća na Kalemegdan, ali se tviterašima njegov novi izgled i nije tako dopao…

3
Foto: Profimedia

Radovi na restauraciji Pobednika, čuvenog simbola prestonice, približavaju se kraju, sudeći prema fotografijama objavljenim na Tviter nalogu koji je redovno izveštavao o detaljima tog procesa.

“U toku su završni radovi na skulpturi i trenutak povratka Pobednika je sve bliži. Ponovo su na Meštrovićevoj skulpturi vidljivi detalji koji nas podsećaju na briljantnost i umeće ovog umetnika”, navodi se u poslednjem tvitu.

Novi izgled Pobednika izazvao je mnogobrojne šaljive reakcije na tviteru, ali i nezadovoljstvo zbog detalja koji su se tviterašima učinili drugačijim u odnosu na “original”.

Neki kažu da je “postao razrok”…

… a neki drugi su primetili da je pre restauracije izgledao “odlučnije, snažnije”…

Neki se i pitaju mogu li da dobiju objašnjenje “povodom evidentnih razlika u sadašnjem i nekadašnjem izgledu…”

Krajem prošle godine, spomenik na Kalemegdanu skinut je sa postolja zbog restauracije, što je izazvalo veliku medijsku pažnju.

Spomenik je danima pripreman za uklanjanje sa Kalemegdana, figura je bila vezana specijalnim konopcima i veoma brzo je spuštena na zemlju. U ranijoj fazi radova 3D skeniranjem su ustanovljena oštećenja spomenika, čime je utvrđeno da na spomeniku postoji 30 rupa od gelera, koje su uglavnom nastale tokom Drugog svetskog rata.

Gradski čelnici ranije ovog meseca najavili su da će se Pobednik vratiti na svoje mesto 15. februara, na Sretenje.

3 KOMENTARA

  1. Ovo nije on!Pa razlike mogu da se uoce iz aviona.VRATITE MU ORIGINALAN IZGLED,ILI GA NE VRACAJTE.PODRZITE OVAJ ZAHTEV!!!!

Comments are closed.