(FOTO) Venecuela: Ispaljen suzavac na demonstrante, Gvaido priznao da nije imao dovoljno vojske na svojoj strani da bi proglasio pobedu

0
Foto: Tanjug-AP

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido pojavio se na protestu dan posle pokušaja puča i preuzimanja vlasti od predsednika Nikolasa Madura.

“Od sada, svakoga dana imaćemo proteste…sve dok ne postignemo naš cilj”, rekao je Gvaido obraćajući se okupljenima.

Huan Gvaido priznao je da juče nije imao dovoljno pripadnika vojske na svojoj strani da bi proglasio pobedu.

“Moramo da priznamo da juče nije bilo dovoljno onih koji su prebegli na našu stranu”, rekao je Gvaido. “Moramo da insistiramo da se sve oružane snage pojave zajedno. Ne tražimo sukob. Ne tražimo sukob među braćom, naprotiv. Mi samo želimo da budu na strani naroda”, dodao je.

CNN navodi da je došlo do sukoba između demonstranata i Nacionalne garde u blizini vojne baze La Karlota u Karakasu, kada je ispaljen suzavac prema demonstrantima u trenutku kada su blokirali obližnji autoput.

Najavljeni protesti za danas dešavaju se dan pošto je predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao da je juče zaustavio “pokušaj državnog udara” od strane opozicije.

“Danas nastavljamo”, rekao je Gvaido. “Nastavićemo sa više snage neko ikada, Venecuela.”

Gvaido je rekao i da oružane snage sada podržavaju demonstrante, ali Maduro kaže da se nisu okrenule protiv njega.

Pristalice opozicije okupile su se na trgu Atamira, a za sada nema naznaka da će se pomeriti odatle, javlja reporter CNN, dodajući da deo Gvaidovih pristalica priprema Molotovljeve koktele.

U jučerašnjem, kako navodi BBC, vatrenom televizijskom obraćanju, Maduro je optužio demonstrante za “teške zločine” za koje je rekao da “neće proći nekažnjeno” i dodao je da su SAD protiv njega.

Okupile su se i pristalice Madura, koje proslavljaju 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Maduro je povodom 1. maja Praznika rada uputio čestitku uz poruku da će radnička klasa širom zemlje proslaviti svoj dan, ali i braniti tekovine uz veliki marš sa kojeg će reći “ne” državnom udaru i američkom mešanju.

Podsetimo, Huan Gvaido se u januaru proglasio privremenim liderom Venecuele i u tome ga podržalo više od 50 zemalja, uključujući i SAD, Veliku Britaniju, kao i većina država Latinske Amerike.

Međutim, Maduro, kog podržavaju Rusija, Kina i vojni vrh Venecuele, odbio je da prepusti vođstvo svom rivalu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je vojna intervencija “moguća” ako je potrebna, ali da će SAD preferirati mirnu tranziciju vlasti.