Tridesetak stranih lidera, među kojima i ruski predsednik Vladimir Putin, došli su u Pariz da odaju poštu bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku na zvaničnoj pogrebnoj ceremoniji.

Komemoraciji prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić, potvrđeno je iz kabineta predsednice Vlade, preneo je N1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se u amabasadi Francuske u Beogradu upisao u knjigu žalosti povodom smrti Žaka Širaka.

„Prijateljskom francuskom narodu izražavam najdublje saučešće povodom smrti velikana svetske politike i nekadašnjeg predsednika Francuske Republike Žaka Širaka“, napisao je Vučić.

U Francuskoj se obeležava nacionalni dan žalosti za Širakom koji je preminuo u četvrtak u 87. godini, a minuti ćutanja održani su u javnim ustanovama i školama.

Foto: Tanjug-AP

Širak je dobio pune vojne počasti u prisustvu bivših i aktuelnih svetskih lidera, koji su došli na njegov ispraćaj.

Francuski predsednik Emanuel Makron sam je vodio ceremoniju po sunčanom danu nedaleko od Napoleonovog groba u dvorištu Palate invalida, ali nije držao govor,.

Pored Vladimira Putina ceremoniji su prisustvovali italijanski i kongoanski šefovi država Serđo Matarela i Denis Sasu Ngueso, premijeri Libana Saad Hariri i Mađarske Viktor Orban. U Pariz su stigli i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kao i belgijski premijer Šarl Mišel.

Foto: Tanjug-AP

Od nekadašnjeg francuskog predsednika oprostili su se i bivši američki predsednik Bil Klinton (1993-2001), jordanski kralj Abdalah i emir Katara Tamim Ben Hamad al Tani.

Obolelog marokanskog kralja Mohameda VI predstavljao je sin, princ Mule El Hasan.

Među političkim liderima koji su bili na funkciji za vreme predsedničkih mandata Žaka Širaka bili su nemački kancelar Gerhard Šreder, bivši španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero i bivši senegalski predsednik Abdu Dijuf.

Foto: Tanjug-AP

Na ceremoniji u crkvi biće prisutni sa francuske strane bivši predsednici Fransoa Oland, Nikola Sarkozi i Valeri Žiskar Desten, kao i politički zvaničnici.

Šefica ekstremne desnice Marin Le Pen, čijeg oca je Širak proglasio neprijateljem, nije došla zbog rezervi koje je izrekla porodica Širak.

Po želji supruge Žaka Širaka, on će biti sahranjen na pariskom groblju Monparnas gde je sahranjena njihova starija ćerka Lorans, koja je umrla 2016. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.