(FOTO) Američki reper Ice Cube objavio sliku partizanke Lepe Radić iz Drugog svetskog rata

0
Foto: Profimedia

Poznati američki reper Ice Cube, pripada grupi javnih ličnosti koje su poslednjih nedelja posvetile veliku pažnju ubistvu Džordža Flojda i borbi protiv rasizma.

Ipak jedna od njegovih objava posebno je privukla pažnju korisnika Tvitera sa Balkana.

On je objavio sliku Lepe Radić, posthumno odlikovano partizanke, koja je sa samo 17 godina obešena. Iz ustaškog zatvora pobegla je 23. decembra 1941. godine i stupila u partizane. Bila je borac Grbavačke čete Kozarskog odreda do proboja obruča na Kozari, jula 1942, a u avgustu 1942. godine s borcima Odreda prešla je u Podrgmeč. U kozarskoj ofanzivi su joj poginuli otac Sveto, 15-ogodišnji brat Milan, i stric Vlado.Lepa je bila upućena na terenski rad sa omladinom. Postala je član Opštinskog komiteta KPJ. Išla je i kao borac u akcije. U Četvrtoj neprijateljskoj ofanzivi, februara 1943. godine bila je zadužena za prenos ranjenika i organizaciju zbega u Grmeču.Ipak, u našala se u obruču nakon ofanzive nemačke jedinice princ Eugen i tada je zarobljena.

Pre nego što je obešena uzviknula je i danas poznate reči prkosa: “Živjela Komunistička partija i partizani! Bori se, narode, za svoju slobodu, ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju, imaće ko da me osveti!”

Zanimljivo je da je Ice Cube u njenoj žrtvi pronašao inspiraciju, gotovo osam decenija kasnije…