Fortenova grupa preuzela poslovanje Agrokor grupe koja odlazi u prošlost

Od danas se primenjuje nagodba poverilaca, pa počinje s radom Fortenova grupa, a neke od poznatih Agrokorovih kompanija, poput Konzuma ili Jamnice, u imenu dobijaju dodatak "plus"

0

Fortenova grupa od danas preuzima poslovanje Agrokor grupe, koja tako odlazi u prošlost, preneo je N1.

Od danas se primenjuje nagodba poverilaca, pa počinje s radom Fortenova grupa, a neke od poznatih Agrokorovih kompanija, poput Konzuma ili Jamnice, u imenu dobijaju dodatak “plus”.

Od ukupno 159 kompanija koje deluju u sastavu Agrokor grupe, primenom nagodbe 47 neodrživih kompanija prelazi na nova društva Fortenova grupe. Udeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija preneće se na Fortenova grupu, a po završetku tog procesa, kompanije izlaze iz postupka vanredne uprave. Što se tiče udela 82 kompanije koje su van Hrvatske ili nisu u postupku vanredne uprave, na Fortenova grupu će se prenositi kada i ostala imovina, preneli su hrvatski mediji.

U Amsterdamu bi danas trebalo da bude održana prva skupština imalaca depozitarnih potvrda Aisle STAK-a, vlasnika nove Fortenova grupe.

Nagodbom u Agrokoru promenila se i vlasnička struktura, pa je tako najveći pojedinački vlasnik ruski Sberbank s 39,2 odsto udela.

Ruska državna banka ima 7,5 odsto udela, pa Rusi imaju ukupno 46,7 posto vlasništva.