Formiran predmet “Petnica”: Tužilaštvo u Valjevu kontaktiralo inspektore, sledi uzimanje izjava

0
Printscreen/YouTube/RTV Marš HD Valjevo

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pokrenulo je predistražne radnje povodom seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici Petnica, a za koje se saznalo nakon što su žrtve ispričale šta su sve doživele. Tužilaštvo je reagovalo nakon teksta i naložilo policiji da prikupi neophodne informacije i sasluša sva lica koja bi pomogla u rasvetljavaju ovog slučaja.

O seksualnom nasilju u Petnici javnost je saznala pošto su polaznice u razgovoru za nedeljnik „Vreme“ detaljno ispričale kroz šta su prošle, a veliki deo njih u to vreme je bio maloletan. Napasnik, kojeg žrtve oslovljavaju sa S., terao je devojčice da se skidaju i fotografisao ih gole.

Tužilaštvo je otvorilo predistragu, prenosi nova.rs.

„Tužilaštvo nije bilo obavešteno o ovom slučaju. Juče smo saznali nakon što je objavljen tekst i tada formirali predmet. U konsultaciji sa Višim javnim tužiocem u Valjevu Draganom Markovićem naložili smo predistražne radnje. Kontaktirali smo inspektore i obavestili koje radnje da preduzmu i od koga da uzmu izjave“, kaže za Nova.rs Osnovni javni tužilac u Valjevu Vladimir Davidović.

Aa nasilnikom S. je sporazumno raskinut radni odnos 2017. godine. Ipak, iako zvanično, od 2017. nema nikakve veze sa Istraživačkom stanicom Petnica, mejl prepiske u koje je „Vreme“ imalo uvid pokazuju da je aktivno učestvovao u izradi „Petničkih svezaka“.

Kako se dalje navodi, pretpostavlja se da ima više od 20 žrtava.