Formiran predmet: Crnogorsko Tužilaštvo ispituje tvrdnje o Đukanoviću i tajnim ugovorima

0
Printscreen/YouTube/ Al Jazeera Balkans

(Beta) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su aktuelni predsednik države Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

MANS je u okviru globalnog istraživačkog projekta “Pandora papiri” pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i kompanija na ofšor destinacijama koje su formirali predsednik države Milo Đukanović i njegov sin Blažo.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković je pojasnila da trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu i da su oblik pravnog posla u kojem jedno lice prenese na neko drugo lice imovinu, iako to lice nastavlja da koristi imovinu i njene benefite.

Kabinet predsednika Mila Đukanovića je saopštio sinoć da je “najnovija predstava za javnost NVO MANS samo je još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsednika Crne Gore i članova njegove porodice, na čemu MANS uzaludno radi godinama”.

U saopštenju se navodi da je tokom 2012. godine, u vreme kada nije obavljao državne poslove, Đukanović radio na uspostavljanju infrastrukture za otpočinjanje poslovnih aktivnosti zajedno sa sinom.

“U to vreme osnovao je Victoria Trust, koji, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija, nije otvorio niti jedan bankarski račun, jer jednostavno nikada nije ni aktiviran”, navodi se u saopštenju.