Forbs: “Tajger Vuds postao treći sportista na listi milijardera”

0
EPA-EFE/TANNEN MAURY

Američki golfer Tajger Vuds postao je milijarder i on je treći sportista koji ima imovinu procenjenu na najmanje milijardu dolara (950 miliona evra), piše časopis Forbs.

Uprkos povredama, skandalima i neuspesima, nakon kojih je ipak usledio trijumf, Vuds (46) je zadržao je svoju nadmoć kao jedan od sportista sa najboljom zaradom, zaradivši preko 1,7 milijardi dolara plate, sponzorstava i drugih prihoda tokom svoje karijere duge 27 godina— više nego bilo ko drugi kog je Forbs pratio.

Forbs sada procenjuje njegovu neto vrednost na najmanje milijardu dolara, na osnovu njegove životne zarade, što ga čini jednim od samo tri poznata milijardera sportista. Ostali su NBA superzvezda Lebron Džejms, koji je svoju slavu i bogatstvo iskoristio preuzimanjem vlasničkih udela u brojnim kompanijama i Majkl Džordan, koji je postigao deset cifara nakon što se penzionisao, zahvaljujući pravovremenom ulaganju u NBA tim Šarlot Hornets.

Vuds je takođe uspeo da stigne do ove brojke, iako je navodno odbio unosnu ponudu da se pridruži LIV golf seriji, prenosi N1.

Greg Norman, direktor novoformirane golf serije, koja je nastala uz finansijsku podršku Saudijske Arabije i koja se nadmeće sa PGA, rekao je pre nekog vremena za Vašington Post da je Vudsu ponuđen visok devetocifreni broj za igranje u LIV seriji, ali je Amerikanac odbio ponudu.

Forbs je na svojoj veb stranici napisao da Vudsove novčane nagrade predstavljaju manje od deset posto imovine, a većinu svog bogatstva stekao je sponzorskim ugovorima i ulaganjima u druga područja.

Vuds je do 2012. deset godina zaredom bio na poziciji sportiste koji najviše zarađuje, a među najplaćenijim sportistima ostao je i nakon nekoliko skandala i saobraćajnih nesreća. Tako je u poslednjih 12 meseci, iako se oporavio od teške saobraćajne nesreće i jedva da je igrao na turnejama, zaradio čak 68 miliona američkih dolara (64,6 miliona evra).