Fondacija: “Korak ka konačnoj pravdi u slučaju ‘Ćuruvija'”

0
EPA-EFE/SASA STANKOVIC

(Beta) – Slavko Ćuruvija fondacija saopštila je danas da pozdravlja odluku Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu da ponovo osudi optužene bivše visoke funkcionere Resora državne bezbednosti za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije.

U saopštenju se dodaje da današnja presuda, koju treba da potvrdi Apelacioni sud, “predstavlja korak ka konačnoj pravdi u slučaju ‘Ćuruvija'”.

“Ova odluka još jednom nedvosmisleno potvrdjuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala država kroz instrumentalizovani Resor državne bezbednosti. Zato je ona važan korak u suočavanju sa politički motivisanim zločinima režima Slobodana Miloševića, ali i sa kriminalizovanim strukturama unutar državnog aparata”, navodi se u saopštenju.

Slavko Ćuruvija fondacija podseća da nezavisni novinari u Srbiji i danas rade pod teškim uslovima, suočeni sa neprestanim pretnjama, napadima i pritiscima.

“Današnjom presudom sudsko veće je poslalo poruku da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi, makar i nakon više decenija. Nadamo se da će ona značiti i prekretnicu u odnosu pravosudnog sistema prema novinarima žrtvama nasilja. Očekujemo da posle današnje odluke više neće biti besmislenog odugovlačenja ovog slučaja, čemu smo bili svedoci poslednjih sedam godina u dva prvostepena procesa”, navodi se u saopštenju.

Novinar i izdavač listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, hicima iz pištolja, s ledja, ispred ulaza u zgradu u Svetogorskoj ulici (tada Ive Lole Ribara), u kojoj je živeo.

Godinu dana od ponovljenog procesa pred prvostepenim sudom osudjeni su tadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković na 30 godina zatvora, Milan Radonjić na 30 godina zatvora, Ratko Romić na 20 i Miroslav Kurak, koji je i dalje u bekstvu, na 20 godina zatvora.

Na prvostepenu odluku sudskog veća iz 2019. godine žalbe su Apelacionom sudu dostavili i odbrana i tužilac.

Apelacioni sud je u julu 2020. godine ukinuo tu presudu i vratio predmet na ponovljeno sudjenje, ponovljeni postupak trajao je od oktobra prošle godine, a sve strane u njemu ostale su pri ranijim tvrdnjama.