Fondacija Halijard obeležila Dan veterana u selu koje su osnovali dobrovoljci

1

Fondacija “Misija Halijard”, uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država, i u partnerstvu sa opštinama Nova Crnja i Žitište, obeležila je danas Dan veterana u selu Aleksandrovo kod Nove Crnje.

Selo Aleksandrovo jedno je od najmladjih sela u Srbiji koje je osnovano pre nešto više od 100 godina.

Nastalo je tako što je kralj Aleksandar Karađordjević dao zemlju dobrovoljcima, koji su došli iz Sjedinjenih Aameričkih Država i drugih savezničkih zemalja u Srbiju da se za nju bore u Prvom svetskom ratu.

Predsednik Fondacije “Misija Halijard” Džon Kapelo, položio je venac u memorijalnom kompleksu u Aleksandrovu.

Tokom ceremonije, Kapelo je otkrio i dve dvojezične table napravljene u čast srpskih i američkih dobrovoljaca i veterana upamćenih po patriotizmu, ljubavi prema svojoj zemlji i spremnosti da služe i da se žrtvuju za opšte dobro.

“Danas obeležavamo Dan veterana, koji se proslavlja u Americi i Dan primirja koji se obeležava u celom svetu u znak završetka Prvog svetskog rata. Imamo čast da smo danas u jednom od dobrovoljačkih sela u Banatu gde smo postavili dve istorijske table i napravili malu izložbu na otvorenom”, rekao je Kapelo.

Dan veterana u SAD obeležava se 11. novembra, na dan kada se u svetu obeležava Dan primirja, odnosno kraj Prvog svetskog rata.

Vence su položili i predstavnici američke ambasade u Srbiji Majkl Bruks, potpukovnica Manuela Piters i Marija Bjelopavlić, predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus, predsednica Skupštine opštine Žitište Ivana Petrić, Udruženje dobrovoljaca “Kralj Aleksandar Karadjordjevic Aleksandrovo”, Udruženje dobrovoljaca “Vojvoda Stepa-Vojvoda Stepa”, predstavnici mesne zajednice Aleksandrovo.

Ovo je drugi događaj koji Fondacija “Misija Halijard” organizuje uz podršku američke ambasade.

Prvo je bila 27. oktobra u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu kada je otvorena izložba posvećena dobrovoljcima koji su se vratili iz Amerike da se bore za Srbiju tokom Prvog svetskog rata.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

Comments are closed.