Fond za nauku Republike Srbije obeležava dve godine rada. Od marta 2019. godine Fond za nauku je otvorio pet programa za finansiranje naučnih projekata koji podižu kapacitete mladih istraživača, omogućavaju rešavanje problema koje je izazvala pandemija COVID-19, povezuju naučnike u Srbiji sa srpskom naučnom dijasporom i pomažu kreiranje novih tehnoloških dostignuća uz pomoć veštačke inteligencije koja će olakšati svakodnevni život ljudi. Za finansiranje je dosad odobreno 177 naučnih projekata na kojima je angažovano više od 800 istraživača.

„Fond za nauku je kroz svoje programe istraživačima pružio priliku da razvijaju svoje ideje, formiraju nove timove, a finansijska podrška projektima im je omogućila bolje uslove za bavljenje naukom u svojoj zemlji. Program PROMIS je podigao istraživačke kapacitete mladih naučnika. Kroz podršku projektima, ne samo da je uloženo u razvoj nauke i otkrivanje naučnih saznanja, već je pružena i podrška institucijama koje učestvuju na projektima, jer značajan deo budžeta projekta predstavljaju sredstva namenjena za opremu, potrošni materijal i međunarodne publikacije“, navodi v.d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije dr Milica Đurić-Jovičić, ističući da istraživači uveliko rade i na projektima za razvoj veštačke inteligencije.

„U okviru ovih projekata istraživači kreiraju softver koristan za poljoprivredu, alate za uštedu električne energije, predlažu preporuke za smanjenje zagađenja vazduha, razvijaju digitalnog asistenta za programere i donose rešenja za druge korisne namene. Kada je reč o aktuelnim izazovima, zahvaljujući posebnom programu Fonda za nauku namenjenom borbi protiv COVID-19 istraživački timovi iz različitih oblasti nauke rade na rešavanju problema koje je izazvala pandemija virusa koron“,– podvlači Đurić Jovičić.

Prethodna godina je pokazala koliko je nauka značajna i koliko brzo može da nam promeni život. Godinu 2021. vidimo kao godinu saradnje. Fond za nauku Republike Srbije će kroz međunarodnu saradnju sa inostranim fondovima nastaviti da razvija svoje programe i procedure, sa posebnim fokusom na mapiranje mogućnosti kreiranja zajedničkih programa i stvaranja dodatnih prilika za istraživače iz Srbije. Posebno će biti važno povezivanje srpske nauke sa dijasporom kroz program koji će omogućiti naučnicima razmenu znanja, iskustava i ideja. Svi smo svesni toga da saradnja sa našim uspešnim stručnjacima širom sveta direktno doprinosi razvoju nauke, privrede i društva u celini zbog čega se u programima Fonda za nauku posebno vodi računa da se obezbede uslovi i podrška za njihovo uključivanje u razvoj nauke u Srbiji.

Fond za nauku Republike Srbije na proleće ove godine planira otvaranje novih programa usklađenih sa strategijom nauke i nacionalnim prioritetima, a tačni datumi otvaranja poziva i njihovo trajanje će biti pažljivo planirani uzimajući u obzir uslove i mere usled pandemije virusa korona. U 2021. počinje i realizacija projekata u okviru Programa IDEJE koji je namenjen svim temama i naučnim oblastima. U narednih godinu dana, očekuje se da će na programima Fonda za nauku biti angažovano više od 2.000 istraživača.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.