Fon Kramon: “Moguće približavanje stavova Beograda i Prištine narednih meseci…”

0
Printscreen/YouTube/Kosovo Online

(Beta) – Izvestiteljka Evropskog parlamenta za takozvano Kosovo Viola fon Kramon izrazila je nadu da će “u narednim mesecima videti približavanje stavova” Beograda i Prištine.

Ona je istakla da je na sastanku s Aljbinom Kurtijem razgovarala o dijalogu.

Upitana da li se razgovaralo o pitanju osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom, rekla je da su razgovarali o „dijalogu u celini“.

„Razgovarali smo o dijalogu i čitavom portfelju dijaloga, ali se nismo fokusirali na neka konkretna pitanja. Na početku ove faze dijaloga očekujemo da će obe strane svoja očekivanja podićivrlo visoko. Nadam se da ćemo u narednim nedeljama i mesecima videti približavanje stavova. To se može postići samo razgovorom“, rekla je Fon Kramon novinarima.

Izvestiteljka je o pitanju liberalizacije režima viza EU za gradjane Kosova rekla da je “Kosovo ispunilo sve kriterijume i da će tokom predsedavanja Nemačke EU to pitanje biti na dnevnom redu”.

„Na kraju krajeva, to je pitanje Saveta Evrope, jer još ima nekih članica Saveta koje su nevoljne (da glasaju za liberalizaciju)“, rekla je Fon Kramon.

Dodala je da Evropska unija nije uradila svoj posao i da zbog toga EU gubi kredibilitet u ovom slučaju.

„Vreme je da EU uradi svoj posao. Uslovi su ispunjeni i Kosovo mora dobiti liberalizaciju“,