Fon der Lajen: Zemljama Zapadnog Balkana do kraja aprila 650 hiljada Fajzerovih vakcina

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obavestila je danas predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltiju da će u drugoj polovini aprila zemljama Zapadnog Balkana početi isporuka 650.000 vakcina Fajzer.

Radi se o donaciji Evropske unije i te vakcine će biti potpuno besplatne, saopšteno je iz Saveta ministara BiH.

Raspodela kontingenta od 650.000 vakcina biće dogovorena sa svakom od zemalja Zapadnog Balkana posebno.

Iz Saveta ministara je saopšteno da je Tegeltija danas razgovarao telefonom sa predsednicom Evropske komisije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa.

Tegeltija je upoznao predsednicu EK o aktivnostima koje Savet ministara, uz poštovanje ustavnih nadležnosti i u saradnji sa vladama entiteta i Brčko Distrikta, preduzima u borbi protiv širenja korona virusa i informisao je da je BiH, posle dugog perioda čekanja, pre dva dana isporučen prvi kontingent vakcina iz programa Kovaks.

Zajednički je ocenjeno da je ubrzanje proizvodnje i jednake i fer globalne distribucije vakcina, kao i veća solidarnost svih zemalja, ključna za stabilizaciju i oporavak, kao i za prevazilaženje problema izazvanih pandemijom virusa korona, navodi se u saopštenju Saveta ministara BiH.