Dvadeset sedam zemalja EU bi mogle da počnu svoje kampanje vakcinacije protiv kovida-19 istog dana, čim evropski regulator da zeleno svetlo za Fajzerove vakcine, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Konačno za nedelju dana će biti odobrena prva vakcina, prema tome vakcinacija može da počne odmah. To je ogroman zadatak“, rekla je Fon der Lajen, u obraćanju na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, na kojoj veliki broj poslanika učestvuje virtuelno.

„Počnimo onda što je pre moguće tu kampanju vakcinacija u svih 27 zemalja, sa početkom istog dana“, dodala je ona.

Pod pritiskom Nemačke, Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je u utorak da će 21. decembra, nedelju dana pre nego što je prvo predvidela, razmatrati odobrenje Fajzerove vakcine.

Posle razmatranja mišljenja regulatornog tela i konsultovanja zemalja članica, što je proces koji bi mogao da traje nekoliko dana, Evropska komisija bi mogla da izda odobrenje o uslovnoj primeni vakcine u EU negde oko Nove godine.

„Ukupno smo kupili više doza vakcina nego što je potrebno za sve u Evropi, preko ugovora sa raznim laboratorijama, da bi mogli da formiramo diversifikovan portfelj vakcina u razvoju“, podsetila je Fon der Lajen.

„Kao što smo jedinstveno prošli kroz ovu pandemiju, preduzmimo zajedno i ujedinjeni iskorenjenje ovog užasnog virusa“, rekla je šefica Evropske komisije.

Francuski predsednik Emanuel Makron već je rekao da će kampanja vakcinacije protiv Kovida-19 početi istog dana u svim zemljama Unije.

Vakcina, koju su zajedno razvili američka laboratorija Fajzer i nemački BioNTek, je prva koja je odobrena u jednom broju zapadnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i SAD, gde su prve vakcinacije počele ovih dana, ali takođe i u više drugih zemalja, kao što su Meksiko i Saudijska Arabija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.