Fon der Lajen: “Rusija hoće da promeni pravila međunarodnog poretka, nameću zakon jačeg”

0
EPA-EFE/JULIEN WARNAND

(Beta-AFP) – Rusija nastoji da podrije konstrukciju evropske bezbednosti i flagrantno pokušava da ponovo ispiše pravila međunarodnog poretka, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Ne možemo dozvoliti da se to desi, suočeni smo sa flagrantnim pokušajima ponovnog pisanja pravila međunarodnog poretka”, rekla je Fon der Lajen na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Ona je takođe osudila savez Kine i Rusije formiran da se nametne “zakon jačeg”.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je učestvovao na istom forumu na konferenciji sa fon der Lajen, ukazao je na isto.

“Prvi put Peking se pridružuje Moskvi i traži od NATO da više ne prima nove članove”, rekao je Stoltenberg.

“Radi se o pokušaju kontrolisanja sudbine slobodnih nacija, ponovnog pisanja međunarodnih pravila i nametanja njihovih autoritarnih modela vladavine”, dodao je Stoltenberg.

Eskalacija poslednjih nedelja u Ukrajini gde Zapad strahuje od napada Rusije mogla bi da “preoblikuje ceo međunarodni poredak”, rekla je šefica Evropske komisije.

Ruske trupe koncentrisane na granicama Ukrajine predstavljaju najveće raspoređivanje vojske na evropskom tlu od najtežih dana Hladnog rata, rekla je ona.

Upozorila je da bi napad na Ukrajinu mogao Rusiju da košta “prosperitetnu budućnost”, u osvrtu na sankcije koje bi zapadne zemlje u tom slučaju uvele.

Stoltenberg je ponovio danas čvrsto angažovanje članica Alijanse da se uzajamno štite i upozorio Rusiju da će dobiti “više NATO-a” na svojim granicama ako bude nastojala da dobije “manje NATO-a”.

“Moskva pokušava da vrati istoriju unazad i ponovo stvori svoju sferu uticaja. Mi smo svi saveznici NATO, mi smo jedno i uvek ćemo uraditi šta je neophodno da se štitimo i uzajamno branimo”, dodao je on.