Fon der Lajen: “Evropska unija se mora rešiti zavisnosti od ruskog gasa”

4
EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da se Evropska unija mora rešiti ruskog gasa.

Govoreći na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, Fon der Lajen je kritikovala Rusiju zbog „oružavanja energetskog pitanja“ u svom sukobu s Ukrajinom i EU, prenosi N1.

Tvrdeći da je Moskva narušila svoju reputaciju verodostojnog snabdevača energijom otkako je Gazprom ograničio isporuku plina Evropi uprkos velikoj potražnji, Fon der Lajen je rekla da je EU već pojačala diverzifikaciju uvoza energije i osigurala više tečnog prirodnog gasa od međunarodnih partnera.

Ona je potvrdila da blok ima dovoljno rezervi gasa za zimu u slučaju da Rusija poremeti snabdevanje.

“Moramo diverzifikovati naše izvore energije, da bismo se rešili zavisnosti od ruskog gasa i uveliko ulagali u obnovljive izvore energije. Oni su čisti i dobri za planetu, domaći su i dobri za našu nezavisnost“, rekla je Fon der Lajen, pozivajući blok da izvuče pouke iz trenutne krize.

Osvrnuvši se na rastuće tenzije između Rusije s jedne strane i Ukrajine i Zapada s druge, ona je rekla da je Ukrajina danas “jača, slobodnija i suverenija zemlja nego 2014. godine.”

“Upravo zbog toga Kremlj ponovo preti”, podvukla je Ursula fon der Lajen.

4 KOMENTARA

  1. Samo se vi okrenite Americi tamo sigurno necete biti “zavisni” mada ste vec zavisni i dalje se gurate racunate bice vam lakse, e EU, nista od vas i udaljavanja od Amerike, pravi ste robovi samo niste jos svesni. Ziveli

  2. Evropska unija se prvo mora resiti ideologije adolfa hitlera i gebelsa pa tek posle da radi na svojim demokratskim idejama a ove ideje sto propagira su neprihvaljive jer ce se u suprotnom dominirati americki gas i bit ce zavistan od njega

  3. Наравно. Можете чак и као Украјина са тим “мрским” руским гасом, који им Русија директно испоручује, да га вратите у Пољску, па да га онда истог, само скупљег поново купите. Јер тада, ваљда, није руски ? И ослободили сте се зависности ! Све може, само је питање колико ће то да кошта, јер у Европи нема баш свако у резерви 40% европске годишње потрошње гаса.

Comments are closed.