Ubistvo koje je zapalilo Ameriku: Protesti širom zemlje, zaključana Bela kuća, uhapšen policajac zbog ubistva Džordža Flojda

0
Foto Profimedia

Protesti u Americi koji su izbili nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda proširili su se na Mineapolis, Atlantu, Kentaki, Njujork, Kaliforniju i druge gradove. Derek Čovin, bivši policajac iz Mineapolisa koji se vidi na snimku kako drži koleno na Flojdovom vratu, optužen je za ubistvo trećeg stepena i ubistvo. Bela kuća je privremeno zaključana nakon što su se demonstranti sukobili sa policijom, prenosi Gardijan.

Flojd (45) je preminuo u ponedeljak veče, nakon što ga je nekoliko policajaca iz Mineapolisa zaustavilo dok je pokušavao da plati namirnice lažnim novčanicama.

On je oboren na zemlju, a beli policajac, Derek Čovin, držao je svoje koleno na Flojdovom vratu nekoliko minuta, nakon čega je ovaj preminuo.

Na snimku koji je kružio internetom vidi se Derek Čovin, koji je belac, kako kolenom kleči i pritiska vrat nenaoružanog Flojda, kojeg je prethodno priveo na ulici. Američki mediji su objavili novi snimak hapšenja. Čovin bi trebalo da se u ponedeljak pojavi pred sudom u Mineapolisu.

Video ovog incidenta objavljen je najpre u utorak, a protesti koji pozivaju na pravdu, su buknuli u nekoliko gradova. U Mineapolisu nekoliko noći vodile su se krvave borbe između policije i demostranata, dok je guverner tražio pomoć države i vojske.

Noći za nama, kako prenosi Gardijan, bila je burna.

Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej saopštio je danas da će u tom gradu ovog vikenda biti na snazi obavezan noćni policijski čas.

U Mineapolisu je uvedeno vanredno stanje, a na ulice su izašli pripadnici Nacionalne garde SAD, nakon sukoba demonstranata sa policijom.

Pentagon je izdao naredbu koju retko izdaje a koja postavlja pitanja o mogućem vojnom prisustvu u Mineapolisu u narednim danima.

Protesti u Vašingtonu rezultirali su kratkim zatvaranjem Bele kuće, a demonstranti su do jutra bili nad barikadama. Bela kuća je stavljena pod ključ i velike mere zaštite u petak veče zbog hiljade demostranata koji protestvuju u Vašingtonu ispred predsedništva, zahtevajući pravdu za smrt Džordža Flojda iz Mineapolisa.

Pojedini demostranti sukobljavali su se sa policijom, bacali na njih predmete poput flaša vode, obarali barikade i pokušavali da prodru do Bele kuće.

Demonstranti su oštetili sedište CNN-a u Atlanti i zapalili policijsko vozilo, što je nateralo guvernera Brajana Kempa da proglasi vanredno stanje i aktivira Nacionalnu gardu.

U Bruklinu su se sukobili demonstranti i policija, kao i državni senator i član senata zbog čega je upotrebljen biber sprej. Rojters izveštava da su ljudi hapšeni i sa lisicama na rukama uguravani u gradske autobuse parkirane duž prometne Atlantik avenije, u kojoj je došlo do potpunog kolapsa saobraćaja.

U Luisvilu u Kentkiju, gde su demonstranti zapalili Palatu pravde , policija je ciljala bacila projektile na izveštača i snimatelja tokom uživog prenose.

U Kaliforniji, demonstranti su zatvorili četiri autoputa: dva u Oklendu, jedan u San Hoseu i jedan u Los Anđelesu. 19-godišnji muškarac je upucan i ubijen u Detroitu u Mičigenu nakon što je neko više puta pucao u gomilu demonstranata.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u petak da je razgovarao sa članovima porodice Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo tokom policijske intervencije u Mineapolisu, što je izazvalo trodnevne nasilne proteste u tom gradu.

Tramp je rekao da “ne možemo dozvoliti” da demonstracije u Mineapolisu “dodatno skliznu u nezakonje, anarhiju i haos”, prenosi Rojters.