Fintel Energija: Snagom vetra ka zelenoj mapi sveta

  0
  Foto: Promo

  Nije morala da se desi pandemija pa da shvatimo da budućnost mora da bude “zelena”, ali sada valjda svi razumeju zašto je važno usmeriti planetu, pa tako i svako pojedinačno društvo i državu, ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji. O tome govore i četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, koje usvaja Vlada Srbije, a koji će omogućiti nove investicije u obnovljive izvore energije i sprovođenje cilja Republike Srbije da do 2040. godine 40% ukupne potrošnje energije potiče iz obnovljivih izvora.

  Neke kompanije su to shvatile još ranije, a među njima prednjači Fintel Energija, koja je, zajedno sa MK Group, već čitavu deceniju jedna od vodećih kompanija u proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu i danas predstavlja najznačajnijeg nezavisnog proizvođača električne energije na energetskom tržištu Srbije.

  Krajem 2015. godine otvoren je vetropark „Kula”, koji je ujedno bio i prvi u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 MW, a manje od godinu dana kasnije otvoren je i drugi vetropark „La Piccolina”, ukupne instalisane snage od 6,6 MW. U septembru 2019. godine pokretanjem njihovog najvećeg vetroparka „Košava” u Izbištu sa instalisanom snagom postrojenja od 69 MW, čak 45.000 domaćinstava je pokriveno „zelenom” strujom. Investicijom vrednom 150 miliona evra je, pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Srbiji, kompanija nastavila sa unapređivanjem kako sopstvenih resursa, tako i lokalne privrede. Kao rezultat višegodišnjeg rada, kompanija se može pohvaliti sa visokokvalitetnim potfoliom vetroparkova koji se sastoji od 13 vetroparkova u severnom i severoistočnom delu Srbije sa ukupnim planiranim instalisanim kapacitetom preko 1GW.

  Fintel Energija i MK Group kontinuirano podržavaju napore Vlade, jer je usmeravanje Srbije ka zelenoj ekonomiji i energiji vetra od strateškog značaja za celokupnu industriju i ima cilj da dodatno doprinese stabilnosti energetskog sistema zemlje. O tome je, između ostalog, na panelu “Energija budućnosti: Nove zakonske odredbe u oblasti energetike i obnovljivih izvora energije”, govorila Tamara Mlađenović, direktor tehničkog sektora Fintel Energije.