Finska vlada najavila je da će uskoro da udvostruči trajanje roditeljskog odsustva i da omogući očevima da dobiju pravo na identičan period odsustva da bi više vremena provodili sa svojom decom, piše BBC.

Plaćeno roditeljsko odsustvo biće produženo na 14 meseci kombinovano (za očeve i majke), što će značiti po 164 dana po roditelju. Trudnice će takođe imati pravo na odlazak na roditeljsko odsustvo mesec dana pre očekivanog porođaja. Ministarka zdravlja i socijalne politike Aino-Kaisa Pekonen kaže da je cilj „radikalne reforme“ da se poveća rodna ravnopravnost i broj rođenih. „To omogućava veću ravnopravnost među roditeljima i raznolikost među porodicama“, rekla je Pekonen.

Susedna Švedska ima najduže roditeljsko odsustvo sa 240 dana ukupno od rođenja deteta. U Švedskoj i na Islandu porastao je broj rođenih nakon što su obe zemlje povećale roditeljsko odsustvo za očeve, dodaje finska ministarka.

Finsku vladajuću koaliciju, koja je na vlasti od decembra, čini pet stranaka, a sve ih predvode žene. Njih četiri mlađe su od 35 godina.

Povećanje rodne ravnopravnosti jedan je od vladinih ciljeva.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.