Finske tate dobijaju duže roditeljsko odsustvo: “To će omogućiti veću ravnopravnost”

0
Foto: Profimedia

Finska vlada najavila je da će uskoro da udvostruči trajanje roditeljskog odsustva i da omogući očevima da dobiju pravo na identičan period odsustva da bi više vremena provodili sa svojom decom, piše BBC.

Plaćeno roditeljsko odsustvo biće produženo na 14 meseci kombinovano (za očeve i majke), što će značiti po 164 dana po roditelju. Trudnice će takođe imati pravo na odlazak na roditeljsko odsustvo mesec dana pre očekivanog porođaja. Ministarka zdravlja i socijalne politike Aino-Kaisa Pekonen kaže da je cilj “radikalne reforme” da se poveća rodna ravnopravnost i broj rođenih. “To omogućava veću ravnopravnost među roditeljima i raznolikost među porodicama”, rekla je Pekonen.

Susedna Švedska ima najduže roditeljsko odsustvo sa 240 dana ukupno od rođenja deteta. U Švedskoj i na Islandu porastao je broj rođenih nakon što su obe zemlje povećale roditeljsko odsustvo za očeve, dodaje finska ministarka.

Finsku vladajuću koaliciju, koja je na vlasti od decembra, čini pet stranaka, a sve ih predvode žene. Njih četiri mlađe su od 35 godina.

Povećanje rodne ravnopravnosti jedan je od vladinih ciljeva.