“Finska je sedamdesetih unapređivala svoj zdravstveni sistem ugledajući se na Jugoslaviju…”: Dr Dimitrije Jakovljević za novi Nedeljnik o gubljenju ugleda SZO i Kriznog štaba, uvedenim merama i “finskom receptu”

0
Fotografija iz privatne arhive

SZO je 1972. okupljala najveće eksperte iz medicine, pa je u Beograd dan nakon sumnje na variolu došao dr Henderson. Zahvaljujući tom potezu Jugoslavija je dobila svu moguću pomoć preko dr Hendersona, uključujući vakcine kojima su SAD pomogle Jugoslaviji. Pamtim reči dr Hendersona kada je posle epidemije variole došao opet u našu kuću kada sam imao 14 godina i već se opredelio za medicinu: “Plaši me da će eradikacijom variole jedan predator zameniti drugog…”, kaže za Nedeljnik dr Dimitrije Jakovljević, specijalista gerijatrije i palijativne medicine.

Dr Dimitrije Jakovljević više od dve decenije živi i radi u Finskoj, jedan je od potpisnika pisma “Ujedinjeni protiv kovida” koje je podržalo skoro 3.000 lekara, tražeći smenu Kriznog štaba.

Poslednjih godina radi kao privatni konsultant gerijatar za jedan od najvećih zdravstvenih konzorcijuma “Mehilajnen” i najviše se bavi zdravstvenom zaštitom starih ljudi – koji su u pandemiji, kako se s početka govorilo, u najvećem riziku.

“Primarna zdravstvena zaštita je ključna karika zdravstvenog sistema. Ovakav sistem je Finska razvijala još od šezdesetih godina prošlog veka. Sedamdesetih su sistem unapređivali iskustvom koje je Jugoslavija razvijala, smatrajući ga vrlo naprednim”, rekao je dr Jakovljević za Nedeljnik.

“Saveti SZO su anemični. Šteta koja je nastala po reputaciju te međunarodne organizacije je nemerljiva. Novi virus nije smeo da se proširi van granica Kine. SZO je morala tamo da pošalje svoje stručnjake”, naveo je dr Jakovljević u velikom intervjuu kojem je govorio o epidemiji koronavirusa, ali i variola vere, o poljuljanom poverenju u struku, o greškama Kriznog štaba i posledicama koje će brojne odluke imati po borbu Srbije protiv kovida-19.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 6. avgusta

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs