Finale projekta Kub II- Kocka o ljudskim pravima na Misker festivalu

  0

  U okviru Mikser festivala predstavljena je završna izložba projekta Kub II /Kocka o ljudskim pravima “Svako može da učini promenu”. Projekat se bavi pitanjem ljudskih prava i kako ih mladi vide, ujedno ih podstičući da i sami budu ti koji će delovati u pravcu čuvanja ljudskih prava, da razvijaju empatiju, hrabrost i saradnju i time doprinose ravnopravnom društvu.

  Zajedničku izložbu organizovalo je i predstavilo 140 učenika šest škola iz pet gradova u Srbiji – OŠ „Jovan Sterija Popović“ iz Beograda, Gimnazije i Ekonomsko – trgovinske škole iz Bečeja, OŠ „Sveti Sava“ iz Žitišta, OŠ „Treći kragujevački bataljon“ iz Kragujevca i Gimnazije iz Smedereva. Svaka škola predstavila je po jedan član Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima sa ciljem da na kreativan način prikažu perspektive  mladih o značaju i stanju odabranog ljudskog prava.

  Biljana Maletin, saradnica UN Women i glumac Slaven Došlo vodili su debate na teme smanjenja rodno zasnovanog nasilja nad devojčicama i devojkama i vršnjačkog nasilja.

  Aktivistkinja za ženska prava Biljana Maletin istakla je da su mladi pokazali visok nivo interesovanja za temu rodne ravnopravnosti, naročito za temu nasilja. „Veoma ohrabruje činjenica da su oni pokazali da su informisani o temi, da o tome razgovaraju i da su protiv svih oblika nasilja. Smatraju da mogu uticati na promenu stavova svojih vršnjaka radom sa njima, uticajem na roditelje i nastavnike i uključivanjem javnih ličnosti kao promotera za smanjenje nasilja“  rekla je ona.

   „Svako može da utiče na iskorenjivanje nasilja, treba da počne od samog sebe, mora da pokuša da razume onog drugog. Mladi koji su učestvovali na ovoj radionici su bili sjajni, mnogo se raspituju, mnogo znaju, svašta ih zanima, što je meni posebno drago spremni su da komuniciraju na tu temu“, rekao je, u razgovoru sa mladima na temu vršnjačkog nasilja, glumac Slaven Došlo.

  Projekat Kub II  sprovode C31 Centar za razvoj kulture dečjih prava i Ambasada Švedske u Beogradu u partnerstvu sa Raul Valenberg Akademijom i uz podršku Švedskog instituta.

  “Projekat je pokazao koliko je važno sa mladima razgovarati o ljudskim pravima i dati im priliku da se bave temama koje su za njih značajne. Problem vršnjačkog nasilja, nedostatka slobodnog vremena, rodne neravnopravnosti, diskriminacije po verskoj osnovi, zaštite privatnosti samo su neki od problema sa kojima se mladi suočavaju i koji predstavljaju njihovu svakodnevicu” kaže koordinatorka projekta Kub II Aleksandra Stamenković iz C31 Centra za razvoj kulture dečjih prava. Ona dodaje da je Kub II mladima dao siguran prostor i vodeću ulogu da se uz podršku odraslih bave rešavanjem ovih problema i svoje perspektive predstave i vršnjacima i zajednici na kreativan način.

  Osim u Srbiji, projekat Kub sprovodi se u brojnim školama i gradovima Švedske, gde je i iniciran, kao i u Budimpešti, Madridu, Njujorku i Parizu.