Nedelja irskog filma, kao filmski deo programa 12. Beogradskog irskog festivala (8–18. mart) u znaku je specijalnog gosta Džima Šeridana, scenariste i reditelja koji je doneo međunarodno priznanje modernoj irskoj kinematografiji i koji, ovom prilikom, ponovo dolazi u Srbiju.

Tokom festivala ćemo gledati tri Šeridanova filma, kao i ostvarenja drugih uspešnih stvaralaca iz ove zemlje. Selektori filmskog programa želeli su da nas upoznaju sa životom i dostignućima ikoničnih Iraca, od glumaca i muzičara, do fudbalera i gej aktivista.

„Moje levo stopalo“, film Džima Šeridana, doneo je Danijelu Dej-Luisu Oskara, a govori o životu Kristija Brauna, irskog umetnika koji je, uprkos cerebralnoj paralizi, koristeći samo levo stopalo, naučio da slika i piše. Gledamo i „U ime oca“, reč je o još jednoj saradnji Šeridana i Dej-Luisa, kao i dva dokumentarca o irskim glumcima Piteru O’Tulu i Ričardu Harisu.

Ponovo ćemo videti i film „Nothing compares“ o životu Šinejd O’Konor, verovatno najvoljenije Irkinje kod nas. Ekskluzivitet je film o Šejnu Mekgauanu, prerano preminulom vođi benda Pougs.

„Kraljica Irske“ dokumentarac je o Panti Blis, aktivistkinji koja je postala lice borbe za LGBT prava u Irskoj tokom referenduma za istopolne brakove pre skoro deset godina.

Gost Beograda je i režiser Alan Gilsenan, nekadašnji direktor Instituta za film u Irskoj, a biće prikazana tri njegova filma: „Duhovi Bagotonije“ o boemskoj četvrti Bagot, „Uliks“, kao savremeni odgovor na roman još jednog poznatog Irca – Džejmsa Džojsa, i „Dečak koji se smeje“ o istorijskim vezama Grčke i Irske.

Gledamo i film o „Maradoni iz Severne Irske“, legendarnom fudbaleru Mančester junajteda Džordžu Bestu („Džordž Best – Sasvim na svoju ruku“), kao i psihološki triler zasnovan na istinitoj priči o engleskoj aristokratkinji koja se priključuje IRA („Baltimor“).

„Fejt i Branko“ priča je o životu, braku, ljubavi i stvaralaštvu dvoje muzičara iz Engleske i Srbije – Engleskinji Fejt i romskom violinisti Branku. „Čovek koji je želeo da leti“ prati osamdesetogodišnjaka Bobija koji želi da leti, a „Draga majko“ noć dvojice mladića osuđenih na smrtnu kaznu 1922. godine u Irskoj.

Nedelja irskog filma nam poklanja i projekciju srpskog klasika – „Ko to tamo peva“ kao filmsku „dopunu“ živopisnoj izložbi fotografa Žozefa Filipa Bevilarda o irskim nomadima Minkerima, koja će biti postavljena u UK Parobrod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.