Filmski centar Srbije: Prljava kampanja u Americi protiv “Dare iz Jasenovca”

0
Profimedia

“U prestižnom američkom magazinu Varajati (Variety) objavljen je tekst o filmu Dara iz Jasenovca reditelja Predraga Gage Antonijevića, u kome se optužuje Srbija da je finansirala film, koji je propaganda i kojim se optužuje Hrvatska za počinjene zločine. Očigledno je da je reč o ozbiljnim pokušajima hrvatskih lobista da istina o ustaškim zločinima, koja je sakrivana gotovo osam decenija, nikada ne bude otkrivena”, navodi se u saopštenju Filmskog centra Srbije.

U saopštenju se podseća da sam autor teksta “ne spori da je film Dara iz Jasenovca zasnovan na istorijskim činjenicama, niti spori da su Srbi i srpska deca stradala u ustaškim logorima”, ali se ističe da “smatra upitnom nameru koja stoji iza snimanja ovakvog filma”.

“Činjenica je da je Dara iz Jasenovca film oko kojeg se podigla velika prašina u Holivudu, jer bi mogao ozbiljno da utiče na promenu stereotipa o Srbima kao zločincima. Čini se da postoji strah da srpski filmovi mogu promeniti percepciju svetske javnosti o zločinima na Balkanu, te Hrvati i njihovi lobisti čine sve što je u njihovoj moći da Dara iz Jasenovca ne dobije prestižno filmsko priznanje – Oskara”, navodi FCS.

Takođe se ocenjuje da je ovo skandalozni tekst, na koji je više jevrejskih udruženja žustro reagovalo, a imajući u vidu da se stradanje civila u logorima ne sme i ne može karakterisati kao propaganda, već kao istorijski potvrđen zločin i genocid.

Američki distributeri „Dare iz Jasenovca“, čije prikazivanje u Sjedinjenim Američkim Državama počinje 5. februara, najavljuju žestok odgovor u vidu polučasovnog filma, koji predstavlja pomen stradalima u logoru „Jasenovac“, a koji će biti dostupan na svetskoj popularnoj platformi Apple Trailers, koju dnevno poseti više miliona gledalaca iz čitavog sveta.

“S druge strane, na ogromnu sramotu niko iz filmskih krugova u Srbiji ne reaguje na ovakvo karakterisanje filma Dara iz Jasenovca. Štaviše, sasvim je izvesno da bi opisivanje bilo kog filma o Srebrenici kao političke propagande naišlo na žestoku osudu druge Srbije”, stoji u saopštenju Filmskog centra Srbije.

„Nakon stotina filmova u kojima su Srbi prikazani kao zločinci, imamo priliku da svetu predstavimo priču o stradanju Srba koja menja holivudske stereotipe. Očekivano je da će reakcija, pogotovo hrvatskih lobista, biti da je reč o srpskoj propagandi. Direktor Instituta za holokaust Majkl Berenbaum je konsultant na scenariju i on stoji iza svake činjenice“, izjavila je predsednica UO Filmskog centra Srbije, Jelena Trivan.

Ona se pita da li se i drugi filmovi koji se bave stradanjima različitih naroda, poput kultne „Šindleriove liste“, mogu okarakterisati kao propaganda ili to važi samo za naš narod.

FCS u saopštenju navodi i da je u američkim medijima objavljeno više desetina komentara bez i jedne negativne kritike o filmu „Dara iz Jasenovca“.

“Takođe, negativne kritike filma, a ni preispitivanje istorijskih činjenica, nisu prisutne ni u tekstu magazina Varajeti, već se u njemu isključivo preispituju namere naše zamlje, koja je podržala snimanje filma Dara iz Jasenovca“, stoji u saopštenju FCS.